Ez a zöldség lassítja az öregedési folyamatot

A rebarbara vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz: kalciumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, vasat, foszfort, szelént. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet normális működéséhez. A termék 100 g-ja a napi K-vitamin szükséglet 25 százalékát tartalmazza, amely erősíti a fogakat és a csontokat – számol be a Sports.kz.

A rebarbara olyan egyedülálló természetes kémiai vegyületeket is tartalmaz, amelyek kifejezett antioxidáns hatásúak – megkötik a szabad gyököket és lassítják az öregedési folyamatokat. A növény szára antociánokat (vörös pigment) és proantocianidint – az egyik leghatékonyabb természetes antioxidánst – tartalmaz – tájékoztat a Sports.kz.

A rebarbara emésztőrendszerre gyakorolt kedvező hatása a szerves savak, pektin anyagok és antrakinonok – emodin, krizofanol és rein – jelenlétének köszönhető.

Növeli az étvágyat és javítja az emésztést az alma-, oxál-, citrom- és borostyánkősav tartalma miatt. A pektin segít megelőzni a székrekedést, eltávolítja a mérgező anyagokat a szervezetből és javítja a méregtelenítési folyamatokat. A rebarbara kifejezett hashajtó hatással rendelkezik. Az antrakinonok fokozzák a vastagbél perisztaltikáját és visszatartják a vizet, 6-10 órával az elfogyasztás után hashajtóként hatnak. Támogatja a máj egészségét és antrakinon-tartalmának köszönhetően serkenti az epeáramlást.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rebarbara kivonat gátolja a Helicobacter pylori baktérium növekedését, ami növeli a fekélyek és a gyomorhurut kockázatát.

Érdekes módon a rebarbaragyökér emodin (antrakinon) tartalmának köszönhetően potenciális antivirális hatással rendelkezik a koronavírusok, különösen a SARS–CoV–2 ellen.

A növény szárát, leveleit és rizómáját a kozmetológiában használják. A rebarbara-alapú készítmények csökkentik az öregségi foltok megjelenését, kiegyenlítik a bőr tónusát a szerves savak – alma-, oxál-, citrom- és borostyánkősav – tartalmának köszönhetően. Úgy tartják, hogy a rebarbara világosító főzete kamillával vagy citrommal kombinálva világosabb árnyalatot adhat a hajnak.

Elolvasom a cikket