Ezek a nyári gyümölcsök megmentik a szívet

A Parade azt írja, hogy bár kicsik, a bogyók tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget – olvasható a Sports.kz oldalán.

Dr. Satjit Bhusri kardiológus, MD, FACC szerint az egyik fő ok, amiért a bogyók jót tesznek a szívnek, az az, hogy magas az antioxidáns-tartalmuk.

„A bogyók gazdagok olyan antioxidánsokban, mint az antociánok, az ellagsav és a resveratrol, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, ezáltal potenciálisan csökkentve a szívbetegségek kockázatát” – magyarázza.

Dr. Siyab Panhwar orvos, intervenciós kardiológus szerint a bogyók tele vannak szívbarát tápanyagokkal és ásványi anyagokkal, köztük A-, C- és E-vitaminnal.

A másik tápanyag, ami a bogyókat olyan előnyössé teszi, a rost. Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a rostban gazdag étrend a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával jár együtt.

„A bogyók emellett jó forrása az olyan mikrotápanyagoknak, mint a folsav, a kalcium és a szelén. Mindezek a tápanyagok és antioxidánsok hozzájárulnak a szív egészségének javításához” – mondja dr. Panhwar. „Különösen azoknál az embereknél, akiknek már vannak szív- és érrendszeri kockázati tényezőik, például cukorbetegség, magas koleszterinszint, metabolikus szindróma, magas vérnyomás és dohányosok, a bogyók fogyasztása segíthet csökkenteni az általános szív- és érrendszeri kockázatot.”

Mennyi gyümölcsöt kell enni?

Dr. Panhwar elmagyarázza, hogy nincs pontos mennyiség, amely kézzelfogható előnyökkel járna. Szerinte az a legjobb, ha változatos ételeket fogyasztunk, és minimalizáljuk azokat az ételeket, amelyek nem járulnak hozzá a szív egészségéhez.

„Bár a fogyasztás gyakoriságára vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok, egyes tanulmányok szerint a heti háromszori bogyófogyasztás jótékony hatással lehet a szív egészségére. Ajánlott továbbá többféle bogyós gyümölcsöt fogyasztani, hogy a különböző tápanyagok és antioxidánsok kombinációjához jussunk” – mondja dr. Bhusri.

Melyek a legjobbak a szív számára?

A kardiológusok szerint a szeder a legjobb bogyós gyümölcs a szívnek.

„A szeder általában több rostot és antioxidánst tartalmaz” – mondja dr. Panhwar.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az áfonya a másik szívbarát bogyós gyümölcs.

„Az áfonyát gyakran emelik ki magas antioxidáns-tartalma miatt, valamint azért, mert a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése révén javíthatja a szív egészségét” – mondja dr. Bhusri.

Elolvasom a cikket