Ezért nem jó meztelenül aludni a nagy hőségben

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, így nem csoda, ha sokan a ruha nélküli alvást választják az éjszakai hőség elleni védekezésnek. Ez a megoldás azonban egyáltalán nem jó ötlet, hiszen a szakértő szerint így még kellemetlenebb lehet az este – közöle a Mindmegette.

Kibírhatatlan kánikula tombolt Magyarországon július hónapban, amely mára sem ért még véget, csupán csak mérséklődött valamennyit a perzselő forróság. Ilyenkor mindenki igyekszik a felesleges ruhadarabokat magáról ledobva hűsölni, ezzel is csökkentve az izzadást, és valamelyest kellemesebb hőérzetet biztosítani. Ezt a szokást sokan éjszaka is alkalmazzák a pihentetőbb alvás reményében, amely a szakértő szerint nem igazán egészséges, még ha logikus megoldásnak is tűnhet. Íme öt ok, amiért inkább árthat magának a meztelen alvással a nagyobb hőhullámok idején.

  1. Ha alvás közben nem visel semmilyen ruhadarabot, akkor a magasabb hőmérséklet kellemetlen hatásai jóval könnyebben elérnek.
  2. Az alvási ciklust is befolyásolja a meztelen alvás, arról nem beszélve, hogy az izzadás során jóval több folyadékot veszíthet, mintha pizsamában aludna.
  3. Válasszon olyan, könnyű anyagból készült pizsamát az alváshoz, amely távol tartja a nedvességet a bőrtől. Ha így tesz az forró éjszakák során, akkor az izzadás bizonyos hányadát is felfoghatja, ezzel pedig a folyadékveszteség és dehidratáció veszélye is csökken.
  4. A meleg nyári estéken a könnyed, selyemből vagy pamutból készült pizsamák a legkényelmesebbek. Az ilyen anyagú ruhadarabok inkább hűtenek, mintsem növelik a hőérzetet.
  5. Ha többen élnek egy háztartásban, váratlan meglepetést okozhat akár egy közeli családtagnak is, aki reggel mit sem sejtve belép a szobába.

Elolvasom a cikket