A szakember szerint a cukor glikációt okoz, egy olyan folyamatot, amely felgyorsítja a szervezet öregedését. „Ez a fehérjék (kollagén, elasztin) „cukrosodását” jelenti, ami ráncok kialakulásához vezet. Az öregedés jelei pedig nemcsak a bőrön, hanem az ereken, a csontokon, az ízületeken és a kötőszöveteken is kialakulnak – írta meg a sports.kz.
A glikáció megelőzésében csak a cukor elkerülése segít. Minél alacsonyabb a vérben a glükóz koncentrációja, annál ritkábban fordul elő ez a folyamat a szervezetben” – magyarázta a szakember.
1. Csökkentse a cukor mennyiségét az étrendjében
A felesleges zsír is befolyásolja a glikációt. Ennek a kémiai folyamatnak a lassítása érdekében kerülje a nagy mennyiségű olajban való főzést, és helyettesítse azt párolással, főzéssel.
2. Kerülje a transzzsírokat és csökkentse az omega-6 bevitelt
A transzzsírok legnépszerűbb forrása a margarin, amely pékárukban, leveles tésztákban található.
3. Igyon két-három liter vizet
Fontos megjegyezni, hogy a tea, a kávé, a gyümölcslé vagy a tejes italok nem kapcsolódnak a szükséges vízháztartás pótlásához. Csak a tiszta ivóvíz.
„A víz segít megőrizni a bőr egészségét és fiatalságát. Az elégtelen vízfogyasztás a vér, az epe besűrűsödéséhez vezet, ami az epehólyagban pangáshoz és kövek kialakulásához vezethet.” – mondta Motorina.