Hogyan csökkenthető a depresszió kialakulásának kockázata?

A Journal of Nutrition, Health and Aging című folyóirat szerint a szakértők 13 738 résztvevő étrendjét elemezték, akiknek átlagéletkora 51 év volt. Az alanyokat arra kérték, hogy egy kérdőívben jelezzék, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos termékcsoportokat (gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, édességek), és milyen adagokat tartanak optimálisnak. A szükséges információk összegyűjtése után a kutatók elkezdték megfigyelni a résztvevőket – írta meg a sports.kz.

A vizsgálat második szakaszában már az önkéntesek átlagéletkora megközelítette a hetvenhárom évet. A résztvevők mentális egészségét a geriátriai depressziós skála segítségével vizsgálták.

Az eredmények azt mutatták, hogyha 40-65 éves kor között gyakran fogyasztottak a megkérdezettek gyümölcsöt, az a későbbiekben csökkentette a depressziós tünetek kockázatát.

A szakértők szerint ez a jótékony hatás a gyümölcsökben található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő mikrotápanyagok, például a C-vitamin, a karotinoidok és a flavonoidok fokozott bevitelének köszönhető. Ezek az anyagok csökkenthetik az oxidatív stresszt (megvédik a test sejtjeit a károsodástól), és csökkentik a gyulladást, amely számos betegség kockázati tényezője.

Elolvasom a cikket