Mi a különbség a borravaló és a szervízdíj között?

Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi Kossuth rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, kormány szándéka jelenleg az, hogy a borravaló adómentes legyen, ugyanis ez a gyakorlatban jelenleg nem érvényesül. Utánajártunk, van-e ez alól kivétel, és azt is tisztázzuk, a szervizdíj az borravaló-e!

A szervizdíj az kötelező borravaló?

A felszolgálási vagy szervizdíj nem más, mint a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámolt díj, amit havonta kell a közreműködőknek (pincér, felszolgáló) kifizetnie a munkáltatóknak. Ennek mértéke az étteremtől függ, jellemzően 10-15 százalék, amit a vendég fizet. Vagyis ezt mindenképpen meg kell fizetnünk, ha betérünk egy étterembe. Ez valójában a cég bevétele, csak nevesítették, hogy mire kell fordítani a hó végén. Tehát maga az elnevezés miatt hiszik sokan azt, hogy a szervizdíj valójában nem más mint kötelező borravaló, de nem az.

Ezt érdemes tudni a szervízdíjról

A szervízdíj az eladási ár részét képezi, de az utolsó fillérig csak bérre fordítható. Abban különbözik a többi bevételtől, hogy kedvezőbben adózik utána az étterem, mert az áfa levonása után a 18,5 százalékos tb-járulékot kell csak megfizetni, amit a cégek minden hónap 12-ig meg is tesznek. Az így szerzett bevételt pedig az utolsó fillérig ki kell osztani a dolgozók között a fizetéskor. A kőkemény ellenőrzés miatt pedig ezt a pénzt képtelenség lenyúlni a dolgozók elől.

Miért vezették be a szervízdíjat?

Az állam ezt a könnyített adókkal rendelkező bérfizetési módszert azért találta ki, mert a vendéglátásnak jellemzően olyan magas a munkaerőigénye, vagyis olyan alacsony az egy munkavállalóra jutó elérhető bevétele, hogy rendes adóterhek mellett nagyon nehezen lehet a béreket kigazdálkodni, illetve a bérek fehérítése is komoly cél lehetett a jogszabály megalkotásakor – írja az origo.hu.

Ebben más a borravaló, mint a szervízdíj

A szervizdíj tehát egy kötelezően fizetendő tétel az étteremben, akárcsak az étel és az ital ára, a borravaló viszont egy önkéntesen adható juttatás, ami sok esetben adóköteles, egy esetben viszont jelenleg is adómentes és ami például a futároknak, pincéreknek, fodrászoknak, taxisoknak extra bevételt jelent.

Mikor adómentes a borravaló?

Akkor jár a legjobban az, akinek a borravalót szánjuk, ha készpénzben adjuk neki. Az után ugyanis nem kell adót fizetni, nyugdíjjárulékot pedig csak önkéntesen. A borravaló minden más formája adóköteles, a következő fő szabály szerint:

  • amennyiben a beérkezett borravalóról utólag a munkáltató rendelkezik és az alkalmazottak között szétosztja (pl. bankkártyával adott borravaló), úgy az nem adómentes, hanem a béreket terhelő szabályok szerint adó- és járulékköteles.

Elolvasom a cikket