Miért nem lesz sült krumpli az olimpiai faluban?

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, valószínűleg nem lesz panasz az olimpiai falu éttermére, hiszen a kínálatot négy konyha finomságaiból állították össze: lesznek ázsiai, afrikai és karibi fogások, és természetesen francia ínyencségek. A napi menü 120 specialitást tartalmaz majd, emellett mindig elérhető lesz a különféle saláták, tészták, grillezett húsok és levesek széles választéka. A legkiválóbb francia sajtok és pékáruk sem hiányoznak a kínálatból, lesz például egy kézműves pékség, ahol friss bagettet és ropogós pékárut kínálnak majd. De mondanunk sem kell, hogy a vegetáriánus és vegán sportolókra is nagyon odafigyelnek a szervezők. Van azonban három olyan fogás, amit biztosan nem kóstotolhatnak meg a vendégek.

(Majdnem) minden kapható

200 ország több mint 15 ezer élsportolója versenyez Párizsban július 26. és augusztus 11. között. Az élelmezést szervező Sodexo Live! naponta körülbelül 40 ezer étkezésre számít, amelyek gondos szervezését már hetekkel, hónapokkal korábban elkezdték. Az olimpiai faluban felállított hatalmas befogadóképességű étteremben 3500 sportoló étkezhet majd egyszerre. Emellett lesznek olyan ételek, amelyeket útközben fogyaszthatnak el az olimpikonok. Biztosan nem lesz azonban sült krumpli, avokádó és libamáj.

Ínyenc fogások mellett feketelistás ételek

A New York Times egy korábbi interjújából kiderül, hogy a szervezők szerint „ez az olimpia új utat nyit majd az ínyenc és az iskolai étkezés között”. A kínálatban szerepel a francia nemzet büszkesége, a borjúpecsenye, és az ország legjobb kézművesei által sütött bagett is, de például a sült burgonya nem. Az ok nem a kifinomult francia ízlés: egyszerűen az olajjal töltött olajsütők folyamatos használata tűzvédelmi szempontból nagyon veszélyes. Felvetődött a kérdés, hogy nem lehetett volna sütőben sült krumplit kínálni, de a Guardian szerint nem valószínű, hogy a gasztronómiájáról ismert Franciaországban ez a kérdés egyáltalán felmerült.

A hasábburgonyán kívül nem kapható majd az étteremben libamáj, ami az állati jogok védelmében maradt le az étlapról és nem ehetnek majd az olimpiai falu lakói avokádót sem, környezetvédelmi okokból. Állítólag borral sem tudják leöblíteni a finomságokat az ott étkezők, mert az alkohol is tiltólistás.

Elolvasom a cikket