Nagy veszélyt jelez, ha ilyen szaga van a légkondinak

Penészt csak maszkban irtunk!

Nemcsak a klíma kitisztításánál, de bármilyen egyéb penészes felületnél is be kell tartani a biztonsági óvintézkedéseket, hiszen munka közben belélegezheted a spórákat. Vegyen fel porvédő maszkot, gumikesztyűt, és jó, ha a szemét is védi egy munkavédelmi szemüveggel. A szellőzésről se feledkezzen meg, penészirtás előtt nyisson ablakot.

Szerelésre fel!

Áramtalanítsa a légkondit, vagyis nem elég kikapcsolni, húzza is ki a konnektorból, majd vegye ki a szűrőket, szedje le az első panelt, hogy hozzáférjen a penésszel fertőzött részekhez. Ha mosható szűrők vannak a légkondidban, meleg, szappanos vízben öblítse el őket. Azonban ha túlságosan szennyezettek, inkább cserélje ki őket újakra.

Így takarítsa ki a belső részeket

Fogjon egy rész fehérítőt, vagy egyéb fertőtlenítőszert, például hipót, és három rész vizet, ebből készítsen keveréket, amivel alaposan törölje át a penésszel fertőzött részeket. Így elpusztulnak a spórák, és kisebb az esélye, hogy újra felbukkan a penész. A vegyszeres tisztítás után tiszta vízzel öblítse át a letisztított részeket, majd hagyja megszáradni az egészet, csak ezután szerelje össze újra a klímát.

Fontos a rendszeres karbantartás

A klímákat érdemes legalább évente egyszer alaposan kitisztítani, ehhez a legjobb, ha szakembert hív. Ha fűt is velük, akkor évente két alkalommal van szükség a tisztításra. Emellett sok mindent megtehet ön is, hogy tiszta legyen a készülék: legalább havonta egyszer takarítsa ki a szűrőket, és igyekezzen alacsonyan tartani a páratartalmat a lakásban, hogy ne legyen esélye a penész elszaporodásának.

Elolvasom a cikket