Nem jön be Borrell számítása

Nem éppen a várt módon, azaz visszafelé sült el Josep Borrell uniós külügyi biztos bojkott-javaslata – írja a Die Welt. Mint az orgánum cikkéből egyebek mellett kiviláglik, a tagállamok többsége ugyanis nem támogatja, hogy augusztus végén a soros elnökségnek otthont adó Budapest helyett Brüsszelben legyen a külügy- és védelmi miniszterek következő csúcstalálkozója.

Keserű pirula lehet a háborúpárti politikusnak, hogy az eszement ötletet nonszensznek titulálta a luxemburgi külügyminiszter, s Németország, Franciaország, Hollandia és Spanyolország is nyíltan ellenezte a bojkottot. Magyarország július eleje óta hat hónapig tölti be az EU Tanács soros elnökségét. Orbán Viktor közvetlenül a kezdet után meglepetésszerű látogatást tett Ukrajnában, Oroszországban és Kínában, ahol a békemisszió keretében találkozott Donald Trump amerikai elnökjelölttel is.

A Die Welt szerint nem zárható ki, hogy Borrell bojkottkampánya végül visszaüt, ugyanis számos tárcavezető tiltakozásul most távol maradhat az augusztus 28-i és 30-i brüsszeli eseménytől.

Elolvasom a cikket