Nem lehet többet koalát simogatni

A Lone Pine Koalarezervátumban az eddigi koalasimogatók helyett közeli megfigyelést biztosítanak a látogatók számára. A koalák magányos, éjszakai életmódú állatok, amelyeket különösen stresszeli, ha ember közelébe kerülnek, hát még az, ha ölelgetik, fogdossák őket. Edward Narayan, aki az állati stresszt kutatja, a The Conversation hasábjain írta le, miért is probléma a koalák megérintése – tájékoztat az Ng.24.hu.

A szakember szerint a koalaölelgető és koalasimogató programokat teljes egészében be kellene tiltani más intézmények és állatkertek területén is, sőt, mindenféle vadállatra ki kellene terjeszteni ezt. A Lone Pine rezervátumban azonban elsődlegesen amiatt szüntették be a korábbi programot, mert a látogatók a rövid ideig tartó állatsimogatás helyett inkább hosszabb időn át szeretnék figyelni azok életét.

Vagyis a látogatók továbbra is közeli élményre vágynak, ám nem túl közelire. Mindegy azonban, hogy állatjóléti vagy egyéb oka van, az intézkedés üdvös.

Az emberek egyre gyakrabban aggódnak a vadállatok fogságban tartása miatt, egyre többen vélekednek úgy, hogy egyáltalán nem szabadna az emberek kedvéért bezárva mutogatni az állatokat. Ez különösen a veszélyeztetett fajok esetében van így, és a koala is ezek közé tartozik.

A koalák a természetben elkerülik az embert, mind az emberben, mind más állatokban veszélyt látnak. A fogságban tartásuk krónikus stresszt okoz, emiatt gyakran lefogynak, legyengül az immunrendszerük, és csökken a szaporodóképességük.

A stresszhormonmérések alapján a hím koalák különösen rosszul viselik az emberi közelséget valószínűleg amiatt, hogy igen erősen védelmezik a területüket. Emellett a koala éjszakai állat, és az emberek nappal járnak az állatsimogatóba, ezzel pedig felborítják a koala természetes életciklusát. A koala szaglása igen kifinomult, ezt is irritálják az ember testének szaganyagai és illatszerei.

Az Ausztrál Állatkertek és Vízi Állatkertek Szövetsége támogatja a kezdeményezést. A képzett szakemberek által gondozott állatokról jól lehet tudni, hogy mely fajok nem viselik el az emberi közelséget, miféle stresszreakciókat mutatnak, ha mégis megfogják őket. Helyesebb, ha a divatos állatsimogatók helyett más módon igyekeznek a közönséget közel hozni a vadakhoz, akár kibővített valóság révén is. Azonban még jobb, ha inkább az állatok gondozásába, lakhelyének rendbe tételébe vonják be az állatokhoz közel kerülni vágyókat.

A szakember szerint a legfontosabb az emberek ismereteit bővíteni, mert ha megértik, hogy az állatnak nem jó, ha megfogják, akkor ők maguk sem akarják majd ezt folytatni.

Elolvasom a cikket