Zaluzsnij: Az orosz-ukrán háború még nem a jövő háborúja, hanem az átmeneté

A volt kijevi főparancsnok szerint a 2022-ben kezdődött fegyveres konfliktus „teljesen más”, mint a 2014 óta vívottak. A fő különbség „a legújabb technológiák alkalmazásának új formái”.

„Ma már feltaláltuk a 21. század erősebb hadseregei elleni harc és azok legyőzésének módját. Nyilvánvalóan a technológia az, amelynek biztosítania kell az ukrán nemzet fenntarthatóságát– érvelt Zaluzsnij, hozzátéve, hogy „az orosz–ukrán háború még nem a jövő háborúja”, hanem „az átmenet háborúja”.

„Ha a technológiákat erőforrásoknak tekintjük, akkor ma, különböző okok miatt, sem Ukrajna, sem Oroszország nem lesz képes a közeljövőben egyedül uralni őket. Ez azt jelenti, hogy az egyetlen kiutat a katonai műveletekben részt vevő emberi erőforrások számának növelése jelentheti” – véli Kijev londoni megbízottja.

A diplomáciai munkára áttérő ukrán tábornok elmesélte, hogy „Ukrajnában találják meg a túlélés és a technológiák megteremtésének módját”.

„De nyilvánvaló okokból nem tudnak méretarányosak lenni. Másrészt a partnereinknek vannak erőforrásaik, de nincs alkalmazott és gyakorlati terep, ahol kipróbálhatnák őket. Csak együtt leszünk képesek hatékonyan felhasználni az erőforrást, mert az idő már nem dolgozik nekünk” – mondta az AFU volt főparancsnoka.

Zaluzsnij július 10-én kezdte meg munkáját az Egyesült Királyság nagyköveteként, bár erre a posztra még 2024 márciusában nevezték ki. Február 8-án Volodimir Zelenszkij kinevezte az AFU főparancsnokává Alekszandr Szirszkij vezérezredest, aki Valerij Zaluzsnijt váltotta. A kijevi hatalom vezetője Zaluzsnij lemondását azzal magyarázta, hogy 2024 csak akkor lehet sikeres év Ukrajna számára, ha a fegyveres erőkben hatékony változások történnek.

Elolvasom a cikket