Az alkoholmentes sör és bor hozzájárulhat az alkoholéhség kialakulásához

2024. július 24. szerda. 12:52
Frissítve: 2024. július 24. 13:47

A vizsgálatban mintegy 600 tinédzser vett részt. A kutatók arra kérték őket, hogy meséljenek a nulla alkoholtartalmú italok fogyasztásával kapcsolatos tapasztalataikról, és írják le azok ízét.

Kiderült, hogy a válaszadók több mint fele jó ötletnek találta a sör és a bor alkoholmentes változatait, és a résztvevők egyharmada már kóstolt is ilyen italokat.

A vizsgálatban résztvevők egy része az alkoholos italok alkoholmentes változatait „kaputermékként” jellemezte, amelyek felnőttkor után hajlamosíthatnak az alkohol további vásárlására és fogyasztására. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az alkoholmentes termékek választására való ösztönzés a szülők és a kortársak részéről pozitív asszociációkat hoz létre az ízléssel és az ivási szokásokkal kapcsolatban.

Ez a „pozitív tapasztalat” kockázati tényező lehet az alkoholfüggőség felnőttkori kialakulásának szempontjából.

Elolvasom a cikket