Azonosították az Alzheimer-kór új jeleit

Az elemzés során a multiplex proteomikát használták, amely lehetővé teszi több fehérje egyidejű mérését az agy-gerincvelői folyadékban (CSF), és tömegspektrometriát tartalmaz a fehérjeszintek kis változásainak kimutatására.

Az Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek és a kognitív problémákkal nem küzdő emberek liquor-mintáinak elemzése során olyan fehérjéket azonosítottak, amelyek patológiás folyamatokkal, többek között gyulladással, neuronális károsodással és más rendellenességekkel kapcsolatosak.

A legjelentősebb felfedezés az YWHAG nevű liquor biomarker volt, amely az Alzheimer-kór rendkívül pontos diagnózisát tette lehetővé. A négy (YWHAG, SMOC1, PIGR és TMOD2), illetve öt (ACHE, YWHAG, PCSK1, MMP10 és IRF1) biomarker vizsgálata jelentősen, 0,987-re, illetve 0,975-re javította a pontosságot.

Az azonosított biomarkerek hatékonyságának értékelésére a kutatók további vizsgálatot végeztek egy független és külső betegcsoporton. Az eredmények megerősítették, hogy az új biomarkerek felülmúlták a meglévő biomarkerek teljesítményét, és segítettek megkülönböztetni az Alzheimer-kórban szenvedő mintákat a többi mintától, valamint előre jelezni a demencia klinikai progresszióját.

A jövőben a kutatók azt tervezik, hogy megismétlik a vizsgálatot az emberek szélesebb körén, finomítják a biomarkereket, és standardizált diagnosztikai teszteket fejlesztenek ki klinikai használatra.

Elolvasom a cikket