Bogyós gyümölcs, ami a citromnál is több C-vitamint tartalmaz

A tőzegáfonya Magyarországon védett növényfaj. Alacsony, 5-10 centiméternyi, örökzöld törpecserje, ami hegyes levelekkel rendelkezik. A csonthéjas gyümölcs nyersen és szárítva is fogyasztható, valamint lekvár, dzsem, ivólé és tinktúra is készíthető belőle.

Ivan Bogdanov szerint az aszkorbinsav mellett a csonthéj tartalmaz: cinket, vasat (a vas egyébként C-vitaminnal együtt jobban felszívódik), magnéziumot, flavonoidokat (növényi pigmentek, amelyek élénk színt adnak a gyümölcsöknek), E-vitamint.

„Ennek az összetételnek köszönhetően a tőzegáfonya bogyók antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vízhajtó és antimikrobiális hatással rendelkeznek” – magyarázta Ivan Bogdanov.

Fogyasztása segíthet:

– Vérszegénység

– akut légúti fertőzés

– vesebetegség

– ízületi problémák esetén.

Az összetevőkre allergiás embereknek érdemes konzultálni az orvosukkal, de a refluxban szenvedőknek szintén óvatosnak kell lenniük.

„Mivel a tőzegáfonya nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz, túlfogyasztás esetén gyomorégést okozhat” – figyelmeztetett az orvos.

Elolvasom a cikket