De ki az a Banksy? + Galéria

Egyik leghíresebb idézete: „A nagyvállalatok csúfítják el csak igazán a lakókörnyezetünket. Óriási reklámszlogeneket húznak fel épületekre, buszokra, és lúzereknek titulálnak, ha nem vesszük meg a termékeiket. Elvárják, hogy saját üzenetüket beleüvölthessék az arcunkba minden lehetséges felületről, de a válaszadás, az tilos. Ők kezdték a háborút, és a fal lesz az a fegyvernem, amellyel visszavághatunk.”

Hogyan készül egy Banksy-alkotás? Úgy tudni, először kiválasztja az utcai felületet, megvizsgálja simaság, anyag, méret szempontjából, majd méretre készített stencilekkel tér vissza és fújja fel az alkotásokat. Két vagy három színnel dolgozik, és hihetetlen, de kézzel készíti a stencileket!

Az már tudható, hogy angol származású művész vagy művészek, a bevételei(k)nek a jelentős részét jótékonysági akciókra fordítja/ják.

Világszerte megtalálhatóak az alkotásai, a legelső ismert nagy falfestménye a The Mild Mild West 1997-ből, egy mackó Molotov-koktélt dob három rohamrendőr felé. A legfrissebb idei munkája szintén Londonban látható, a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet a Finsbury Park közelében, egy élő fa mögé festett alkotás, egy nagy zöld massza, távolról nézve olyan, mintha annak lombkoronája lenne, alá pedig egy embert fújt, aki egy öntözőslagot tart a kezében.

Az alkotásaiban megfogalmazott üzenetek reflektálnak a világ történéseire, elgondolkodtatóak, megrázóak, de egyértelműek, és a világon mindenki érti. Ugye, hogy ez a legjobb PR-kommunikáció?

Ráadás: az öt leghíresebb Banksy-alkotás

2006 áprilisában készített egy elfeküdt, meggyilkolt piros telefonfülke-szobrot, amelynek oldalából egy csákány áll ki.

2009-es festménye a Devolved Parliament, az alsóházban csimpánzként ábrázolt parlamenti képviselők láthatók, ez kép a londoni Sotheby’s-nél 2019 októberében 9,9 millió fontért kelt el.

Hamis tízfontos brit bankjegyet készített, II. Erzsébet királynő fejét Diana walesi hercegnő fejével kicserélve, és a „Bank of England” szöveget „Bank of Banksy”-re változtatta.

2013-ban New Yorkban, a Central Park melletti Fifth Avenue-n egy utcai árus 60 dollárért árusított képeket, amelyekről később kiderült, eredeti Banksy-alkotások voltak.

2018-ban a Lány léggömbbel aukcióra bocsátott festményét 1,4 millió dollárért adták el, majd az eladást követően egy beépített iratmegsemmisítő eszköz segítségével a kép elkezdte ledarálni magát. A félig ledarált kép azóta többszörösét éri.

Ha kíváncsi Banksy műveire, most Budapesten is megnézheti, hiszen egy nemzetközi festőcsapat az eredeti falfestményeket ugyanazzal a technikával újraalkotta, és több mint száz kiállítási tételt hoztak Budapestre!

Trokán Nóra zártkörű túravezetése a The World of Banksy - Az utca a festővásznam című kiállításon Budapesten

Trokán Nóra zártkörű túravezetése a The World of Banksy – Az utca a festővásznam című kiállításon Budapesten

Fotó: MH/Balogh Dávid

Az utca a festővásznam című nagysikerű, nemzetközi kiállítás a budapesti Komplex kiállítótérben látható, további információk: https://theworldofbanksy.hu/en/home-banksy/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwjqWzBhAqEiwAQmtgT3UOTgOe1smSOL-fBIUtNtxmyjI25h_9u9fDDCtwJdc-MTZ_a3tLchoCwgAQAvD_BwE

Elolvasom a cikket