Forradalmi módszer a rák diagnosztizálására

Az Ohiói Állami Egyetem Chike Dubeni által vezetett tudóscsoportja átfogó tanulmányt végzett, amelyben 10,7 ezer amerikai lakos egészségügyi adatait vizsgálták. Különös figyelmet fordítottak a vastagbélrák okozta halálesetekre, amelyekből 2011 és 2017 között mintegy 1000 volt – számol be a pravda.ru.

A kutatók a nem invazív immunkémiai diagnosztikai módszerek hatását vizsgálták a betegek túlélési arányára. Ezek a módszerek a biológiai mintákban található mikroszkopikus vérnyomok vagy a rákos sejtek DNS-ének töredékeinek kimutatásával már korai stádiumban felismerik a daganatokat.

Az eredmények lenyűgözőek voltak: azoknál, akik rendszeres immunkémiai szűrésen vettek részt, 33 százalékkal alacsonyabb volt a vastagbélrákban való elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem vettek részt. A módszer különösen hatékony volt a bél bal oldalán lévő daganatok esetében, ahol a halálozási kockázat csökkenése elérte a 42%-ot.

Ezek az adatok hangsúlyozzák a vastagbélrák korai felismerésének fontosságát és a nem invazív szűrési módszerek hatékonyságát. Az ilyen vizsgálatok rendszeres elvégzése jelentősen javítja a betegek esélyeit a sikeres kezelésre és a túlélésre.

Elolvasom a cikket