Ha amerikai elnök lesz Harris, meneszti Biden embereit

A lap Harrist a jelenlegi kormányzat „leglelkesebb magas szintű szószólójaként jellemezte a gázai tűzszünet biztosításáért”, idézve egy részletet az alabamai Selma városában márciusban tartott beszédéből, amikor bírálta a palesztin enklávéban uralkodó „embertelen körülményeket”.

Az Arab American Institute alapítója, Jim Zogby elmondta a lapnak, hogy tavaly októberben telefonon beszélt Harrisszel, és úgy vélte, hogy „sokkal nagyobb empátiát” tanúsított a palesztinok iránt, mint Biden vagy a Fehér Ház többi tagja.

Az NBC News szerint Harristől „széles körben elvárják, hogy megválasztása esetén folytassa” Biden külpolitikáját, de „hajlandóbbnak tűnik arra, hogy nyilvánosan bírálja” Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, és „empátiát fejezzen ki a gázai palesztin civilek helyzete iránt”.

Harris indulása segíthet a demokratáknak és az arab–amerikaiak, a fiatalabb szavazók és a progresszívek körében – mondta egy névtelen forrás az NBC-nek –, mivel nem kötődik Biden Izrael-támogatásához.

Biden 2020 augusztusában választotta Harrist a jelöltségének biztosítására kötött alku részeként alelnöknek. Ő maga 2019 végén, még az előválasztások megkezdése előtt kiszállt a jelöltségért folytatott versenyből.

„Központi szerepet” játszana egy Harris-kormányzatban Philip Gordon, aki jelenleg a nemzetbiztonsági tanácsadója – írta a Journal. Ő a Clinton- és az Obama-kormányzat veteránja, aki a Nemzetbiztonsági Tanácsnál és a külügyminisztériumban is dolgozott, nevezetesen Victoria Nuland elődjeként az európai és eurázsiai ügyekért felelős részlegnél. Emellett a Council on Foreign Relations vezető munkatársa és az Albright Stonebridge Group vezető tanácsadója volt.

Elolvasom a cikket