MH
2024. július 24. szerda. 22:44
A gumó főzésének azonban van egy módja, amely előnyösebb, mint a többi – írja a Sports.kz.
A hőkezelés során a burgonya belsejében lévő keményítő megsemmisül, amelynek következtében a benne lévő glükóz koncentrációja csökken.
A burgonya főzésének és fogyasztásának leghasznosabb módja, ha a héjával együtt tesszük. A gumó héja rostokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és káliumot tartalmaz.
Ezért a legjobb, ha a burgonyát a héjában főzzük, vagy sütőben sütjük meg.
Főzés előtt a burgonyát megfelelően meg kell mosni, és még jobb, ha egy ideig vízben hagyjuk. A gumókat vízbe is tehetjük, felforraljuk, lecsepegtetjük, majd friss vízzel leöntjük, és készre főzzük.
Nem ajánlott azonban héj nélkül főzni a burgonyát, és még inkább sütni sem így.