Igyunk vagy ne igyunk minden nap zöld teát?

Az ázsiai kultúrákban a zöld tea fogyasztása hagyomány, az ital akkurátus lépésekkel, szertartásos kereteken belül készül el. A zöld tealevelek szüret után gőzölése vagy melegítése révén a növényben található polifenol-oxidáz enzimek lebomlanak, így az erjedés folyamata leáll. A zöld teát elsősorban ez különbözteti meg a fekete teától. A zöld tea hatóanyagokban gazdag ital. Megtalálhatók benne polifenolok (katechin, flavonol), ásványi anyagok (alumínium, réz), vitaminok (C, B2, D, K), illóanyagok, koffein és kisebb mennyiségben teobromin és teofillin. Népszerűsége egyre elterjedtebb, ami főképp az alábbi jótékony hatásainak köszönhető.

Enyhíti a szorongást, csökkenti a stresszt

A teafélék között a zöld teának az egyik legmagasabb az L-teanin-tartalma. Ez az eszenciális aminosav a stressz- és szorongáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Emellett az agy szerotonin- és dopaminszintjének növekedéséhez is hozzájárul, e két boldogsághormonnak is nevezett hormon befolyásolja az alvás minőségét, a hangulatot és a kortizolszintet.

Segít védekezni a kognitív hanyatlás ellen

A zöld teában található, gyulladásgátló és antioxidáns hatású katekin idegrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően a tea fogyasztása csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

Hozzájárul a csontok egészségéhez

A zöld tea magas antioxidánskoncentrációja fokozhatja a csontképződést, és megelőzheti a csonttömegveszteséget. Ez különösen a posztmenopauzával érintett nők számára lehet előny, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, amely növeli a csípő-, gerinc- és csuklótörések kockázatát.

Növeli a várható élettartamot

A zöld tea kiváló forrása a polifenoloknak, amelyek antioxidánsként ható növényi vegyületek. A polifenolok segítenek csökkenteni a sejtkárosodást, vagyis védenek a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett csökkentik az öregedés látható jeleit, és a gyulladásokat a szervezetben.

Csökkenti a koleszterinszintet

A zöld tea jelentősen csökkenti az LDL-t, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. Ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, és hozzájárul a szív egészséges működéséhez. Emellett gátolja a vérrögképződést, amivel csökkenti a stroke kockázatát.

Csökkenti a vérnyomást

Bár a zöld teában ugyanúgy koffein van, mint a kávéban, előbbi nem emeli meg a vérnyomást. Sőt, a zöld teában található antioxidánsok segítenek csökkenteni az artériák gyulladását, és kitágítják az ereket, így elősegítve az egészséges véráramlást a szívben és a testben.

A zöld tea fogyasztásának mellékhatásai

Bár többnyire csak a pozitív egészségügyi következményekről beszélünk a zöld tea esetében, nem árt tisztában lenne néhány mellékhatásával is. A benne lévő magas mennyiségű koffein például káros lehet az arra érzékenyek számára, például álmatlanságot és emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Ritkán, de előfordulhat, hogy a túlzott zöldtea-fogyasztás májkárosodást okozhat.

Érdemes tehát odafigyelni a szervezet jelzéseire, és ha nem tapasztalunk kellemetlen tüneteket, akkor bátran fogyasszunk zöld teát akár minden nap.

Elolvasom a cikket