Irán: Az elnökváltás ellenére maradnak a nőkre vonatkozó, szigorú öltözködési szabályok

MH/ MTI
2024. július 24. szerda. 23:13

Gásszem Reszaej az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, „azért nem lesz semmi változás, mert ebben az esetben nemcsak a törvénynek, hanem a vallási elvárásnak is meg kell felelni, tehát marad a zéró tolerancia függetlenül attól, hogy milyen politikai vagy kormányzati változások lesznek a jövőben”.

A hidzsáb (muszlim kendő) viselésére vonatkozó szabályok azért képezik folyamatos vita tárgyát Iránban, mert a parlament tavaly szeptemberben megszavazta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a korábbinál sokkal szigorúbb pénzbüntetést és akár 15 éves börtönbüntetést is kaphatnak azok a nők, akik megszegik a kendőviselésre vonatkozó szabályokat. Ezek szerint az első szabályszegés után csak figyelmeztetést, a második után pedig rendőrségi előállítást foganatosít az erkölcsrendészet.

A kérdés a nemrég lezajlott elnökválasztási kampányban is felmerült, és nagy figyelmet keltett, amikor a későbbi megválasztott elnök, Maszúd Peszeskján is bírálta az ellenőrzésekben megnyilvánuló rendőrségi szigort. Azt ígérte, hogy megválasztása esetén azonnal leállítaná az ellenőrzéseket. Szavait azonban sokan azért kérdőjelezték meg, mert szerintük a mérsékelt, reformer politikus nem rendelkezik elég befolyással egy ilyen könnyítés bevezetéséhez sem a vallási vezetőkkel, sem a parlamentet uralmuk alatt tartó keményvonalas konzervatívokkal szemben.

A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás Iránban nem újkeletű, de különös jelentőséget kapott a legutóbbi országos tüntetéshullám miatt, amelyet Mahszá Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében, tisztázatlan körülmények között halt meg.

Elolvasom a cikket