Kiderült mennyi sört ihatunk anélkül, hogy károsodna az egészségünk

Sok pletyka kering a sör ártalmairól, például, hogy ösztrogént tartalmaz, amelytől a férfiaknak mellei nőhetnek. Valójában az ital a komló jelenléte miatt fitoösztrogént tartalmaz, de a nemihormon-szintre és az alakra gyakorolt hatása nem bizonyított. Egy másik mítosz, amely nem rendelkezik tudományos bizonyítékokkal, hogy a sör kobaltot tartalmaz, amely negatívan befolyásolja a szív egészségét – olvasható a Sports.kz oldalán.

A gasztroenterológus hangsúlyozta: valójában a sörben lévő, legmérgezőbb anyag az etil-alkohol, és ez az, amely súlyos következményekhez vezethet. Ezzel kapcsolatban arra buzdított, hogy ne éljünk vissza vele.

„A sör alacsony alkoholtartalmú italnak számít, ezért rajongói ritkán korlátozzák magukat a mennyiségben. És a semmiért. Viszonylag nem mérgező alkoholadagnak számít a férfiaknál 40 gramm etil-alkohol. 330 milliliter, ötszázalékos alkoholtartalmú sör 13,6 gramm etil-alkoholt tartalmaz. Tehát nagyon könnyű a máj számára mérgező dózist elérni” – mondta a szakértő.

Figyelmeztetett, hogy a sörrel való, rendszeres visszaélés idővel alkoholos májbetegséghez – zsírhepatózishoz, hepatitiszhez, fibrózishoz és akár májzsugorhoz is vezethet. A hasnyálmirigy számára az alkohol toxikus dózisa még kisebb, így a hasnyálmirigy-gyulladás veszélye is fennáll – tetté hozzá az orvos.

A gasztroenterológus azt is tanácsolta, hogy ne feledkezzünk meg a sör kalóriatartalmáról sem: 100 milliliter ital 25–50 kilokalóriát tartalmaz, de a fogyasztás ritkán áll meg ennyinél. Ugyanakkor egy félliternyi mennyiség már jelentősen növelheti a napi kalóriabivitelt. „Aki rendszeresen sört iszik, hízhat és elhízhat. Az elhízás hátterében gyakran alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, artériás magas vérnyomás, onkológiai betegségek. Emellett a sörben lévő élesztő jelenléte miatt a sör a köszvény kialakulásának és súlyosbodásának kockázati tényezője.”

Elolvasom a cikket