Kiderült, miért nem lehet együtt tárolni ezeket a gyümölcsöket

A zöldségeket és gyümölcsöket megfelelően kell tárolni, hogy frissen maradjanak. Senaka Ranadira, a Melbourne-i Egyetem munkatársa elmagyarázza, miért nem szabad együtt tárolni az almát, a körtét, az avokádót és a banánt – számol be a championat.com.

Az tény, hogy ezek a gyümölcsök érésük során egy etilén nevű gázt bocsátanak ki. Ennek következtében gyorsan érni kezdenek, és potenciálisan megromolhatnak – mondta a szakértő – írja a championat.com.

Egyes gyümölcsöket a hűtőben érdemes tárolni. Az alma és a citrusfélék például tovább maradnak frissek a zöldséghűtőben. Eközben a görögdinnyét nem ajánlott három napnál tovább a hűtőben tartani: elveszíti az ízét és sötétvörös színét.

A banánt, a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát és az egész sütőtököt a legjobb sötét kamrában vagy szekrényben tárolni. A hagymát és a burgonyát ne tartsa együtt, mivel a hagyma etilént bocsát ki, ami miatt a burgonya gyorsabban romlik, a burgonya magas páratartalma pedig negatívan hat a hagyma tartósítására.

Minden leveles zöldséget, sárgarépát, uborkát, karfiolt és brokkolit a legjobb a hűtőszekrény alacsony páratartalmú fiókjában (zöldségfiók) tárolni.

Tegye őket perforált műanyag zacskókba, hogy megőrizzék a nedvességet és lehetővé tegyék a levegő áramlását. De ne tegye őket teljesen lezárt zacskókba, mert ez lelassíthatja az érést, és szén-dioxidot zárhat be, ami rothadáshoz és rossz szaghoz vezethet.

Elolvasom a cikket