Kokainfüggők a cápák

A brazíliai Oswaldo Cruz Alapítvány tanulmánya most bizonyítékot talált arra, hogy a cápákat valóban megfertőzte az óceánt szennyező drog.

A tudósok 13 vadon élő brazil éles orrú cápát boncoltak fel, amelyeket kis halászhajókról vásároltak, mivel a faj egész életét a part menti vizekben tölti, és ezért a legnagyobb valószínűséggel a szennyezés hatása alá került.

Az izom- és májszövetet ezután a folyadékkromatográfiás tandem tömegspektrometria nevű szabványos technikával – ahol a molekulákat folyadékban választják szét – vizsgálták meg, hogy kokaint és benzoylecgonint, a kábítószer fő metabolitját keressék.

A tudósok szerint mind a 13 cápa pozitív volt a kábítószerre, és a koncentráció 100-szor magasabb volt, mint amit korábban más vízi élőlények esetében kimutattak.

Ez az első olyan tanulmány, amely a kokain jelenlétét mutatta ki szabadon élő cápákban, és megállapította, hogy az anyag nagyobb arányban volt jelen az izomszövetben, mint a cápák májában.
A tanulmány szerint azonban a kutatási terület „nagyon korlátozott”, és a kokain vagy a benzoylecgonin hatása a vízi élővilágra nem teljesen ismert.

Elolvasom a cikket