Mit kerestek a drónok a román-ukrán határon?

„A hatóságok kedd este riasztást adtak ki Tulcea megye északi részén, miután több, a határhoz közeledő drónt észleltek. „A 112-es segélyhívószámra tíz hívást regisztráltak robbanások hangja miatt” – áll a jelentésben.

A portál szerint a Románia határainak védelmét és felügyeletét ellátó struktúrák 2 óra 10 perc körül (moszkvai idő szerint egybeesve) több drónt észleltek Tulcea megye északi területe felé közeledve. A rendkívüli helyzetek főfelügyelősége ezután figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy a légtérből tárgyak hullhatnak az ukrán határhoz közeli területre.

„A legtöbb hívás Tulcea településről érkezett, és jelezték, hogy robbanásokat hallottak, de voltak olyan hívások is, amelyeken keresztül a polgárok információt kértek, és a Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége diszpécserközpontjának operátorai minden kért információt megadtak nekik, hogy megértsék, hogy a hallottak ukrán területen történtek” – számolt be a portál a felügyelőség sajtóközleményéről.
Korábban a román védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ország területén az Oroszország által használtakhoz hasonló drónok roncsait találták meg. Az erről szóló információkat továbbították Románia szövetségeseihez. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a szövetségnek nincsenek adatai „Oroszország szándékos támadásáról” az UAV-incidenssel összefüggésben. A román külügyminisztérium többször is tiltakozó jegyzéket adott át a bukaresti orosz nagykövetségnek, többek között a román légtér megsértése miatt.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a román hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy a felfedezett roncsok Oroszországhoz tartoznának. A diplomáciai tárca hozzátette, hogy az Orosz Föderáció Románia demarche-ját a „Hailey-féle” koncepció újabb megnyilvánulásának tekinti, amikor a hallgatóságot tények közlése nélkül próbálják meggyőzni valamiről.

Oroszország az elmúlt években szintén példátlan NATO-aktivitást állított a nyugati határai közelében. A szövetség kibővíti a kezdeményezéseket, és ezt „az orosz agresszió elrettentésének” nevezi. Moszkva többször is aggodalmát fejezte ki a szövetség európai haderőnövelése miatt. A Kreml megjegyezte, hogy Oroszország nem fenyeget senkit, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat

Elolvasom a cikket