A MATE képzéseire 3200 hallgatót vettek fel

MH/ MTI
2024. július 25. csütörtök. 23:59

A közlemény szerint a legnépszerűbbek az agrár- és élelmiszertudományi képzések voltak, ezeken 1339-en kezdhetik meg tanulmányaikat, ugyanakkor látványos érdeklődés tapasztalható a pedagógus, a műszaki, a környezettudományi és a természetvédelmi képzések iránt is.

A legtöbb hallgató Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait. A Szent István campusra 1251, a budai campusra 702, a kaposvári campusra 794, a keszthelyi Georgikon campusra 204, a gyöngyösi Károly Róbert campusra 212, a szarvasi képzési helyre pedig 38 diák nyert felvételt.

Hozzátették, hogy Gödöllőn a tavalyi adatokhoz képest 10,5 százalékkal, míg Kaposváron mintegy 8 százalékkal nőtt a felvettek száma.

„Az agrár- és élelmiszeripari képzések iránt töretlen az érdeklődés, a tavalyi évhez hasonló létszámot sikerült beiskolázni. Arra törekszünk, hogy ez a létszám az elkövetkezendő években fenntartható módon növekedjen. A pedagógus, műszaki, környezettudományi és természetvédelmi képzések iránti látványos érdeklődés pedig külön öröm számunkra” – hangsúlyozta a közlemény szerint Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Közölték azt is, hogy a legmagasabb létszámmal (246) a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, ezt a kertészmérnöki (203), a gyógypedagógiai (194), a gépészmérnöki (187), majd a kereskedelem és marketing alapképzés (139) követi.

A legtöbb pontot (460) a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapszakon, levelező munkarendben, önköltséges finanszírozási formában kellett elérniük a felvételizőknek, de jellemzően 400 pont feletti pontátlaggal érkeztek a felvettek a tájrendező és kertépítő mérnöki, a kereskedelem és marketing, a gazdálkodási és menedzsment szakra is.

A mesterképzésen a legtöbb hallgató a növényorvosi, az emberi erőforrás tanácsadó, valamint a vezetés és szervezés szakon kezdheti meg tanulmányait szeptemberben – írták.

A szeptemberben induló szakirányú továbbképzésekre további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre – például gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó, pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó, vetőmag-gazdálkodási szakmérnök és szaktanácsadó – augusztus 15-ig várják a jelentkezőket.

Elolvasom a cikket