A stroke egy másik betegség előjele is lehet

Pontosítják, hogy ezek a változások más szervek, köztük a szív működésének zavaraihoz vezethetnek. A stroke ugyanis tartós immunmemóriát okoz, ami krónikus szívproblémákat okozhat.

Mint a kutatók kiderítették, ez a hatás egy speciális fehérjének való kitettségnek köszönhető, amely epigenetikai változásokon keresztül serkenti az immunválaszokat. Ha sikerülne blokkolni ezt a fehérjét, vagy megakadályozni, hogy bizonyos típusú immunsejtek a szívbe vándoroljanak, az segíthetne megelőzni a szövődményeket. Egy ilyen módszer a kísérleti állatokon is segített.

A tudósok szerint ráadásul az immunsejtek gyulladásos változásai a stroke után több hónapig fennmaradnak, és különösen a szívműködésre vannak hatással. Ezek a változások a stroke-egereknél szívfibrózis és szívműködési zavar kialakulásához vezetnek – írja a Cell.

Vannak szokások, amelyek fokozatosan „megölik” az egészséget. Ez különösen igaz az 50 év feletti emberekre. Bővebben erről „Esti Moszkva” mondta az orvos terapeuta-endokrinológus hálózat „Clinic Fomin” Irina Lenkina.

Oroszországban létrehozták a Xarelto szélütésmegelőző gyógyszer analógját. Az erre vonatkozó információ június 27-én jelent meg a Roszdravnadzor honlapján. A Biochemik JSC Promomed gyógyszeripari vállalat a Rivaroxaban nemzetközi szabadnevű (INN) gyógyszerrel dobta piacra, amely a világ és Oroszország egyik legkelendőbb gyógyszerének – a Xarelto stroke-megelőző gyógyszer – analógja lett.

Elolvasom a cikket