Amikor az is baj, ha lassan ver a szív

A bradycardia olyan állapot, amikor a szív a szokásosnál lassabban ver. Általában nincs észlelhető jele, de az állandó lassú szívritmus gyakori fáradtságot, gyengeséget, sőt szédülést is okozhat. A szívritmus jelentősebb mértékű lelassulása esetén akár még ájulás is bekövetkezhet. A bradycardia járhat még légszomjjal, mellkasi fájdalommal vagy szabálytalan szívritmussal. A vezető kardiológus, dr. Igor Valeev három kulcsfontosságú jelet azonosított, amelyek bradycardia jelenlétére utalhatnak – írta meg a klubnews.ru.

Gyengeség és fáradtság. A bradycardia oxigénhiányt okoz a szervezetben, ami fáradtságérzetet és gyengeséget okozhat még kis fizikai aktivitás mellett is. Ha azt veszi észre, hogy csökken az ereje és az energiája, az lehet a bradycardia jele, és érdemes szakemberhez fordulnia a diagnózis felállítása érdekében.

Szédülés és eszméletvesztés. Ha a szív lassan ver, az agy nem kap elegendő oxigént, ami szédülést és akár eszméletvesztést is okozhat. Ha ezeket a tüneteket gyakran tapasztalja, különösen nyugalomban, forduljon orvoshoz.

Szabálytalan szívritmus. A bradycardia esetében kimarad szívverés vagy extra szívverések jöhetnek létre. Ha szokatlan szívritmust észlel, különösen más tünetekkel együtt, az a bradycardia jele lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a bradycardia számos okból kialakulhat, ezek lehetnek az életkorral kapcsolatos változások, szívbetegségek, bizonyos gyógyszerek és egyéb tényezők. Csak egy szakképzett kardiológus képes megállapítani, hogy a bradycardia mennyire veszélyes és mi a megfelelő kezelés.

Elolvasom a cikket