Az oroszok megnevezték, hogy mi a legnagyobb probléma Zelenszkijjel

„Elnökünk többször is kijelentette, hogy Zelenszkij elnök határozottan elvesztette legitimitását” – mondta Peszkov újságíróknak.

Egy másik kérdés, amely „komolyan akadályozhatja a békefolyamatot”, Zelenszkij 2022-es rendelete, ami „megtiltotta, hogy bármely ukrán államfő tárgyalásokat folytasson Putyin elnökkel” – mondta Peszkov.

Zelenszkij elnöki mandátuma hivatalosan május 20-án járt le. Márciusban a konfliktus miatt bevezetett hadiállapotra hivatkozva megtagadta a választások megtartását. Azzal érvelt, hogy mandátumát az ukrán törvényeknek megfelelően de facto meghosszabbították.

Putyin az elmúlt hónapokban többször kijelentette, hogy az ukrán alkotmány és más jogszabályok elemzése nem hagy teret olyan értelmezésnek, amely lehetővé tenné Zelenszkij hatalmon maradását.

Az ukrán alkotmány 111. cikkére hivatkozva Putyin májusban azzal érvelt, hogy Zelenszkij hatáskörét az ukrán parlament, a Verhovna Rada elnökére kellett volna átruházni.

Ruszlan Sztefancsuk, a Rada elnöke azonban kitartott amellett, hogy Zelenszkij a legitim államfő, és azzal érvelt, hogy aki megkérdőjelezi legitimitását, az „ellenség”.

Korábban szerdán Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pekingi útja során világossá tette, hogy „kész és hajlandó” béketárgyalásokat folytatni Moszkvával. Moszkva válaszul közölte, hogy megvárja az ukrán álláspont részleteit. „Magától Kulebától nem hallottunk ilyen kijelentéseket” – mondta szerdán Peszkov, hozzátéve, hogy a tárgyalások „sokkal előnyösebbek”, mint az ellenségeskedések folytatása.

Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások 2022 tavaszán megszakadtak, miután a Nyugat a harcok folytatására ösztönözte az ukránokat.

Elolvasom a cikket