Csökkenti a rák kockázatát, segíti a fogyást, és a vércukorszintet is kordában tartja

A Közép-Amerikából származó, apró magvakat az aztékok és a maják nagyra értékelték számos egészségügyi előnyük és sokoldalúságuk miatt. Ma már tudományos tanulmányok is alátámasztják, hogy különböző okok miatt a modern étrendbe is beilleszthetőek.

A chia magok rengeteg, az egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak. Történelmileg igazoltan kozmetikumokban, gyógyászati célokra, sőt vallási rituálékban is használták.

A chiamag gazdag fehérjeforrásnak számít, ráadásul egészséges zsírokban is bővelkednek, beleértve az omega–3 zsírsavakat, amelyek támogatják az agyműködést.

A chiamagok lenyűgöző rosttartalmuknak köszönhetően elősegítik az emésztés egészségét, és hosszabb ideig jóllakottságérzést biztosítanak.

Kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink is van benne, amelyek hozzájárulnak az erős csontokhoz és az egészséges immunrendszerhez.

A chiamag kiváló energiaforrást biztosít felesleges kalóriák nélkül. Számos, B-csoportba tartozó vitamint, például B1-vitamint, B3-vitamint (niacin) és szelént is tartalmaz, amelyek támogatják az anyagcsere-folyamatokat és a sejtek energiatermelését.

Ezek a, tápanyagban gazdag magvak szénhidrátokat is kínálnak alacsony glikémiás indexű cukrok formájában, így biztosítva az energia tartós felszabadulását egész nap. Magas tápanyagtartalmuk miatt a chiamagokat gyakran adják energiaszeletekhez és egyéb étrend-kiegészítőkhöz.

A chiamagok ráadásul mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, így teljes értékű fehérjeforrásként fedezik a szervezet szükségleteit. Nyomokban rezet is tartalmaznak, amely elengedhetetlen a kollagéntermeléshez és az antioxidáns védelemhez.

A chiamagok gazdagok antioxidánsokban, amelyek döntő szerepet játszanak a szervezet oxidatív stresszel és a szabad gyökökkel szembeni védelmében. Magas antioxidáns-tartalmuk segíthet csökkenteni a krónikus betegségek, például a rák és az öregedéssel kapcsolatos problémák kockázatát.

Ezek az apró magvak az ALA (alfa-linolénsav), az omega–3 zsírsavak egyik fajtájának is kiváló forrásai. Az omega–3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet általános egészségéhez, és segítenek a gyulladások leküzdésében.

A chiamag arról is ismert, hogy támogathatja a fogyást. Magas élelmirost-tartalmuk miatt segíthet az egészséges emésztőrendszer fenntartásában. Ezek a magvak kitágulnak a gyomorban, segítve a székrekedés, a puffadás és a gázképződés megelőzését, tovább segítve az egészséges emésztési folyamatot.

A tápanyagok, például a rostok és az egészséges zsírok megfelelő egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen a fenntartható fogyáshoz. A chiamagok kiváló módot kínálnak arra, hogy biztosítsa a szükséges tápanyagok bevitelét.

A chiamagok magas rost- és omega–3 zsírsavtartalma segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ezen túlmenően hatással lehetnek a vérnyomásra.

Tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek szabályozni a szervezet vércukorszintjét. A chiamagok magas rosttartalma javíthatja az inzulinrezisztenciát, amely segít az étkezések utáni vércukorszint stabilizálásában.

A chiamagok potenciálisan fokozhatják az atlétikai teljesítményt, mivel magas rost- és fehérjetartalmuk révén tartós energiát biztosítanak. Ezek a tápanyagok segítenek szabályozni a vércukorszintet, megelőzve az energiazuhanást a hosszan tartó fizikai aktivitás során.

Elkészítéséhez egyszerűen keverje össze a chiamagokat az Ön által választott tejjel vagy joghurttal, és hagyja állni, amíg pudingszerű állagot nem kap.

A chiamagok hozzáadása a turmixokhoz egy másik nagyszerű felhasználási módja. Csak dobjon bele egy-két evőkanálnyit, amikor kedvenc gyümölcseit és zöldségeit turmixolja. Ez nemcsak sűríti a turmixot, hanem extra tápanyagot is ad hozzá.

A chiamagvakkal való sütés nemcsak egyszerű, de további rostokat és tápanyagokat is biztosít. Használja a chiamagot kedvenc péksüteményei feltétjeként, vagy keverje bele a muffinok, kenyerek és sütemények tésztájába.

De akár a salátákhoz is adható ez a vitaminban és rostban gazdag alapanyag.

Elolvasom a cikket