Egy új teszt gyorsabban kimutathatja a demenciát

A kutatók az 5–Cog paradigmás tesztet több mint ezer, Bronx szociálisan hátrányos helyzetű városrészeiben élő, idősebb felnőttön végezték el. Mindannyian legalább 65 évesek voltak, és 94 százalékuk fekete, spanyol ajkú vagy latin-amerikai volt. Valamennyi páciens aggodalmát fejezte ki a háziorvosánál a kognitív képességei miatt.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották be abba a csoportba, amelyik elvégezte a tesztet, illetve abba a csoportba, amelyik nem. Kilencven nap elteltével azok a betegek, akik elvégezték az 5–Cog paradigmatesztet, nagyobb valószínűséggel részesültek további, demenciával kapcsolatos kezelésekben, mint azok a betegek, akik nem végezték el a tesztet. A kutatók úgy vélték, hogy ezek az intézkedések jobb diagnózist és kezelést eredményeztek azon betegek esetében, akiknek az állapotát egyébként figyelmen kívül hagyták volna.

Mikortól beszélünk demenciáról?

Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés tehát egy tünetegyüttest takar, amelynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara) az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik.

Elolvasom a cikket