Gyomorforgató reggeliért rajongott II. Erzsébet

Hetvenéves uralkodása alatt az uralkodó a legfinomabb ételeket fogyasztotta el, de a nap első étkezését illetően egyszerű ízlése volt. Kedvencéért annyira rajongott, hogy megtanulta, hogyan készítse el magának. A királynő egykori inasa, Charles Oliver mindent elárult a Vacsora a Buckingham-palotában című könyvében, amely a naplói és személyes emlékei alapján készült, és amelyben lerántja a leplet a néhai II. Erzsébet királynő gyomorforgató reggelijéről is – számol be a Life.hu.

A könyv egy részletéből kiderül, hogy őfelsége a háborús évek óta rajongott a heringért, és amikor Margit hercegnővel a windsori kastély különböző területeit fedezték fel, „lenyűgöző illatú” ételre bukkantak. Oliver így ír erről: „Lenyűgözve követték az illat forrását, és Alice Bruce asszony, a kastély akkori házvezetőnőjének magánkonyhája előtt találták magukat. Udvariasan bekopogtak az ajtón, majd beléptek a régimódi konyhába, ahol egy nagy vas tűzhely volt, amelyen éppen heringet sütöttek. Bruce asszony megkóstoltatta a hercegnőkkel az első heringet, és megmutatta nekik, hogyan kell a halat megsütni. A hering számos egyszerű variációban azóta is a királynő kedvence volt, reggelire, sós ételként vagy késő esti vacsoraként fogyasztotta” – írja könyvében a szerző – olvasható a Life.hu oldalán.

Nem ez az egyetlen szokatlan reggeli étel a brit királyi családban. Anna hercegnő is szereti tartalmas étellel indítani a napját, ám az ő választása inkább a gyümölcsökre esik. Ennek ellenére az ő választása sem mindennapi, a gyomorforgató reggeli jelzőt simán megkaphatja: Anna ugyanis imádja a túlérett, fekete héjú, akár penészes banánt, és szívesen fogyasztja reggelire, karikákra vágva.

A szerző szerint III. Károly király reggeliválasztása sokkal egészségesebb: házi készítésű kenyeret, egy tál friss gyümölcsöt, friss gyümölcsleveket fogyaszt. Bárhová is megy a nagyvilágban, vele van egy nagyméretű reggeliző doboz, benne hatféle mézzel, néhány különleges müzlivel, aszalt gyümölcsökkel és néhány különlegességgel.

Elolvasom a cikket