Jégkorszak

2024. július 25. csütörtök. 12:27

J. Károly csak most vette észre, hogy a kánikulában megfagyott a levegő. Látszólag felforrósodott, mikor az uniós tisztségviselőket választották, és előbb innen lőttek, aztán onnan lőttek, keleten meg folyamatosan, fegyverekkel és szavakkal is, de J. Károlyt ez nem tévesztette meg, mert sejtette, hogy mi rejtőzik a látszatok mögött, főleg úgy, ha már a látszatokkal sem törődnek. A globális felmelegedéssel párhuzamosan készülődik az elmék jégkorszaka. A komód tetejéről, a teknős terráriuma mögül, a fotel alól és az ébresztőóra mellől gyűjtötte össze a legutóbb kapott jegyzetlapok még olvasatlan maradékát, mert szétfújta a ventilátor. Nem tudta, hogy nevessen vagy sírjon-e.

(Dinoszauruszok) – Az ősállatok hatvanhatmillió évvel ezelőtt, feltehetően igen gyorsan haltak ki. A nagyobbaknak olyan lassú volt a reakcióidejük, hogy mire észrevették volna, már ki is haltak. Vannak, akik úgy vélik, hogy ebben az unióhoz hasonlítanak. Mások szerint nem haltak ki teljesen, ilyen például a Loch Ness-i szörny, az alapítványtevő filantróp és a dögkeselyű.

(Elnöki baleset) – Eredetileg jogosítványt sem lett volna szabad kapnia, mert súlyos mentális és koordinációs zavarokkal küszködött. Szinte senkit nem lepett meg, hogy elveszítette uralmát a kormány felett.

(Börtönjátszótér) – A rabok parlamentest játszanak, és a homokozóban elfoglalt helyek elosztásának legfőbb szempontja, hogy kinek hosszabb a priusza. Új bizottságokat is létrehoztak, úgymint a Kettős Mérce és a Köpönyegforgató Bizottságot, van egy Vakcinabizottság, annak van sms-munkabizottsága, szigorúan a Washington-főbizottság felügyelete alatt. Kiterjedt feladatkört vállalt magára az Enyves Kéz és Nadrágszíj Bizottság, beleértve a lokáltánc munkacsoportot. A környezetvédőket felváltották a palagázszőkítők, a liberálisok bizottsága lett a Csak Mi Vagyunk Mások, és az öngyilkosok klubjának kezdeményezésére megalakult a Halál a Békére Bizottság. Alapszabály-módosítással megszavazták, hogy a börtönőrök is az elítéltek közül kerüljenek ki, illetve ők jelölhetik a fellebbviteli bíróság és a kegyelmi bizottság tagjait. Eseti bizottság foglalkozik azzal, hogyan lehetne a játszótéren marihuánaültetvényeket kialakítani.

(Pszichoanalízis) – Kizökkent az idő, Sigmund Freud épp most kezdi pszichiátriai karrierjét. Mély letargiába esik, mikor rájön, hogy már nincs semmi felfedeznivalója. Egy egész estét eltölt az interneten, s azt tapasztalja, hogy a hisztériát a hipnózissal ki is lehet váltani, és gyógyítani is lehet; az álomfejtésnek nincs értelme, mert az álmokat ugyanúgy irányítják, mint a divatot; a tabuk körébe tartozik mindaz, ami normális; és az elfojtás nem belülről, hanem kívülről történik, például cenzúra formájában. A Felettes-én egyre láthatatlanabb, minden Énnel elhiteti, hogy ő a világ középpontja, és uralkodik az Ösztön-én fölött, közben pedig fölemészti magát saját hedonizmusában. Freud úgy dönt, hogy felkeres egy pszichoanalitikust, de túl hosszú a várólista. – Birkákat fog tenyészteni, s azt tanulmányozza, hogy mi a közös a bégetésben és az európai emberszerűek beszédében.

A szerző irodalomtörténész

Elolvasom a cikket