Milyen gazdag III. Károly király?

MH
2024. július 25. csütörtök. 19:07

A legtöbben azt gondolják, hogy a brit királyi család fejeként hatalmas vagyont birtokol III. Károly király. Ám a birtokok, ingatlanok és ingóságok egy része felett csupán rendelkezhet. Természetesen saját vagyona is van, és az is kiderült, hogy mekkora.

III. Károly királynak ekkora a becsült vagyona

A brit királyi családnak a bevételei több forrásból érkeznek, a legnagyobb része a birtokokból befolyó jövedelem. Több ingatlannal is rendelkeznek, ezeket a The Crown Estate kezeli, a cég értéke jelenleg 15,6 milliárd font. Ám nem minden bevételt tarthatnak meg, mivel a pénz jelentős részét a brit kormány kapja meg, cserébe azért az állami támogatástért, amelyet a királyi család kap az adófizetőktől. Éppen ezért szinte lehetetlen felmérni az ingatlanok valódi értékét.

Az ingatlanok mellett máshonnan is vannak bevételek, ezzel együtt 21,3 milliárd fontra becsülik a királyi család nettó vagyonát, amellyel a világ egyik leggazdagabb uralkodócsaládjának számítanak.

III. Károly király nem rendelkezhet minden vagyona felett, ám jelentős mennyiségű pénze van. A Sunday Times 2024-es listája alapján az uralkodó vagyonát 610 millió fontra becsülik, amellyel a 258. helyen van az Egyesült Királyság leggazdagabb embereit soroló listán. Azt azonban nem tudni, hogy ez az összeg miből tevődik össze. 120 millió fontja származik befektetésekből, és II. Erzsébet királynőtől is örökölt, de a néhai uralkodó végrendelete nem nyilvános, így a pontos összeg sem ismert.

Elolvasom a cikket