Moszkva reagált arra, hogy Zelenszkij kész tárgyalni

Az elmúlt hetekben Zelenszkij azt mondta, hogy Kijev „a lehető leghamarabb”, lehetőleg „az év végéig” véget akar vetni a konfliktusnak. Ragaszkodott ahhoz is, hogy e cél elérése érdekében tartsanak egy második békecsúcsot.

A legutóbbi ilyen esemény, amelynek Svájc adott otthont, Kijev békeformulájára összpontosított – amely azt követeli, hogy Oroszország vonja ki csapatait minden, Ukrajna által követelt területről. Moszkva a tervet a valóságtól elrugaszkodottnak minősítve utasította el.

Az Ukrajnával való béke lehetőségét kommentálva Zaharova szerdán újságíróknak azt mondta, hogy „senki sem bízik Zelenszkijben”, közölte az oroszhírek.hu.

„Mindenki pontosan tudja, hogy ez egy olyan ember, aki bármit képes kiforgatni, aki képes hazudni, aki mindent le tud tagadni” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy sem Ukrajna, sem nyugati támogatói nem tettek semmit Zelenszkij elnöki rendeletének visszavonásáért, amely kizárja Kijevet mindenféle tárgyalásból a jelenlegi moszkvai vezetéssel. Az ukrán elnök 2022 őszén hagyta jóvá a dokumentumot, miután négy volt ukrán régió elsöprő többséggel Oroszországhoz csatlakozott.

A múlt héten azonban Zelenszkij azt mondta, hogy „nem lát különbséget” abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vagy valaki mással kell-e tárgyalni a konfliktus lezárása érdekében.

„Sok szót hallunk, de tetteket egyáltalán nem látunk” – jegyezte meg Zaharova, arra utalva, hogy Zelenszkij kijelentései nem többek, mint egy újabb kísérlet arra, hogy népszerűsítse Kijev „békeformuláját”, és a világ országait rászedje a kezdeményezés támogatására.

A szóvivő hozzátette, hogy Zelenszkij váratlan „rugalmassága” a béketárgyalásokkal kapcsolatban összefüggésben állhat az amerikai politikai palettán a közelmúltban bekövetkezett jelentős változásokkal, utalva Donald Trump lelövésére és Joe Biden azon döntésére, hogy kiszáll a versenyből.

A republikánusok jelöltje többször megfogadta, hogy megválasztása esetén 24 órán belül véget vet a konfliktusnak, és bírálta a Kijevnek nyújtott korlátlan amerikai támogatást.

Zaharova megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kínai kollégájának, Vang Jinek azt mondta, hogy Kijev „kész párbeszédet és tárgyalásokat folytatni Oroszországgal”, amelyeknek szerinte „racionálisnak” kell lenniük, és az igazságos és tartós béke elérését kell célozniuk.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy jellemezte Kuleba szavait, hogy azok „összhangban vannak” Oroszország álláspontjával. „Az orosz fél soha nem utasította el a tárgyalásokat, [de] itt fontosak a részletek, amelyeket még nem ismerünk” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket