Olaf Scholzot Biden útjára terelnék

Olaf Scholz kormányának újabb költekezéseinek oka a közelmúltbeli labdarúgó Európa-bajnokság volt. Mint kiderült, a kabinet tagjai, köztük a kancellár is, kormányzati járatokon repültek a mérkőzésekre.

A német védelmi minisztérium adatai szerint hat mérkőzésre tizenkét járatról van szó – oda és vissza. A tisztviselők futballszenvedélye 531 ezer euróba került.

A legdrágább repülőút 114 487 euróba került – a kancellár, a felesége, az egészségügyi miniszter és asszisztenseik Stuttgartba, a Németország–Magyarország-mérkőzésre utaztak. A legszerényebb a belügyminisztérium vezetője volt: az ő repülőjegye a németek és a skótok meccsére „csak” 55 ezer euróba került.

Mivel a repülőgépek nem magán-, hanem állami gépek, a repüléseket az adófizetők pénzéből fizették.
Ez természetesen felháborodást váltott ki az ellenzékből. „Aki több mint félmillió eurót költ hat utazásra, az vagy teljesen felelőtlen, vagy teljesen el van tájolódva” – mondta Seren Pellmann, a Baloldali Párt (Die Linke) képviselője.

Külön felhívta a figyelmet Annalena Berbock német külügyminiszter repülőútjára. Még a kormánykoalíció Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselőtársai is bírálták őt. A külügyminiszter egy frankfurti meccsről Luxemburgba tartó repülőgépen utazott vissza – sietett, hogy találkozzon uniós kollégáival.

Ugyanakkor Berbock, aki az Unió 90/Zöld Párt tagja, maga is többször kiállt a rövid távú járatokra kivetett környezetvédelmi adók mellett.

Az ő vezetése külön engedélyt is kapott a Frankfurt körüli éjszakai járatokra vonatkozó tilalom megkerülésére. Ezt pedig csak akkor adják meg, ha a járatok „közérdekűek”. „Ez mutatja, hogy a Zöldek mennyire komolyan veszik a saját programjukat” – jegyezte meg szarkasztikusan Stefan Naas FDP-s képviselő. – A legjobb példa a Zöldek kétértelmű beszédeire: rossz érzéssel töltik el a polgárokat a repülés miatt, majd megszegik a tilalmat, hogy Frankfurtból Luxemburgba jussanak. Légvonalban ez 184,36 kilométer. Tényleg?”

„A botrányosan drága repülőjáratok nem új panasz” – jegyzi meg a RIA Novosztyval folytatott beszélgetésben Vladislav Belov, az Európa Intézet Német Tanulmányok Központjának vezetője. – Ugyanezt az Annalena Berbockot, aki fotósokat és sminkest is visz magával, és aktívan használja a kormánygépet még rövid repülésekre is, már régóta bírálják emiatt.”

Úgy tűnik, a hatóságok „fehér zajként” érzékelik az indokolatlan kiadásokra vonatkozó megjegyzéseket. Ezúttal az ellenzék vádjaira reagálva a német kormány azt mondta, hogy minden vitatott járat megfelel az „állami gyakorlatnak”.

A kabinethez és magához Scholzhoz intézett kérdések azonban ezzel nem érnek véget.
Miután Joe Biden amerikai elnök kivonult a választási kampányból, a BRD-ben felszólították a kormányfőt – mondván, neki is így kellene tennie.

„A kancellár gazdasági válságba vezette az országot, és a Traffic Light (a kormánykoalíció, a pártok színeiről elnevezve. – a szerk.) most holtpontra jutott – írja többek között a Die Welt. – Pártját sem tudja irányítani. Scholz újabb fiaskó előtt áll. Itt az ideje, hogy ugyanazokat a következtetéseket vonja le, mint Joe Biden.”

Sok internetes kommentelő egyetértett ezzel a véleménnyel: a kancellár támogatottsága valóban alacsony (júniusban 28 százalékos volt). Ugyanakkor Scholz – az amerikai elnökhöz hasonlóan, aki folyamatosan második ciklusról beszélt – kitart amellett, hogy 2025-ben is indulni kíván a kancellári posztért.

„Ami a Die Welt »ajánlásait« illeti, hogy most Biden példáját kövesse – a kiadvány az ellenzéki CDU/CSU blokkhoz közeli struktúrákhoz tartozik – mutat rá Belov. – És ennek megfelelő napirendet hirdet, következetesen Scholz ellen kampányol. Ő már hozzászokott ehhez.”

Vlagyimir Olencsenko, az IMEMO RAN Európai Tanulmányok Központjának vezető kutatója a maga részéről „Amerika-barát forrásnak” nevezi a Die Weltet. „Bizonyára az óceánon túlról származnak az ötleteik” – véli a szakértő. – Az amerikai stratégák már előkészítették Scholz utódját, aki Boris Pistorius védelmi miniszter. Ő agresszív álláspontot képvisel Oroszországgal szemben, és mindenféle amerikai kezdeményezést támogat. Különösen a legújabbat, a közepes hatótávolságú rakéták telepítését Németországban.” A kancellárt tehát most már minden eszközzel aktívan terelnék a távozás felé.

Ugyanakkor Olencsenko szerint Pistorius a politikában gyengébb, mint a jelenlegi kancellár. „Scholz válságmenedzserként került hatalomra a koronavírus-járvány idején” – emlékeztet a politológus. – Akkor sikerült neki mind a pénzügyeket rendeznie, mind a kormány munkáját megszerveznie.”

„Természetesen Scholz kabinetjén belül is vannak problémák” – mutat rá Belov. – A kormány kezdetben az utolsó pillanatig, a 2025-ös választásokig mindent kompromittált.”

Scholz az elmúlt két évben megpróbálta megtalálni az egyensúlyt azok között, akik az ország ukrán ügyekbe való gondtalan beavatkozását támogatják, és azok között, akik ellenzik azt – magyarázza a szakértő. Ezért az első (és a jelek szerint egyetlen) ciklusából hátralévő időt azzal fogja tölteni, hogy megpróbálja fenntartani ezt az állapotot. Oroszország számára ez inkább pozitív jel: az Amerika-barát Pistorius sokkal agresszívebben fog viselkedni, ha hatalomra kerül.

Elolvasom a cikket