Rektor: A Debreceni Egyetem magáénak érzi a Campus Fesztivált

MH/ MTI
2024. július 25. csütörtök. 19:56
Frissítve: 2024. július 25. 19:59

Szilvássy Zoltán azt mondta, a fesztivál rendkívül népszerű mind a hallgatók, mind az oktatók, illetve az egyetemi dolgozók körében. „A tanév a Debreceni Egyetemen nem más, mint két Campus Fesztivál közötti rövid, átmeneti időszak” – fogalmazott a rektor.

Bács Zoltán kancellár Debrecenhez kötődő felsőoktatási fesztiválnak nevezte a Campust, amely „az EFOTT-ból született”. A Campus szervező csapata ugyanis három alkalommal – 1998-ban, 1999-ben és 2007-ben – szervezte meg Debrecenben az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT). Az utolsó után úgy döntöttek, hogy szerveznek egy olyan EFOTT-ot, amely mindig Debrecenben van, és ez lett a Campus Fesztivál – mondta a kancellár.

Miklósvölgyi Péter, a fesztivált szervező Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szerint az egyetem szellemisége meghatározza a fesztivál színvonalát is; a rendezvény évről évre kiegyensúlyozottan, „balhék nélkül” zajlik.

Rőfi Mónika, a DE rendezvénykoordinációs és alumni központjának vezetője jelezte: az egyetem idén is áthelyezte az „Egyetem Teret” a fesztivál területére, a Nagyerdei Stadion délkeleti oldalára. Látványos szórakoztató programok, többek között repülőgépszimulátor, okostelefonnal vezérelhető pókrobot, iránytű-kompetencia kerék vár a betérőkre minden nap. A látogatók kipróbálhatják a színkeverést tabletről LED-mátrix segítségével, a 3D-térképezést lézerszkennerek és professzionális drónok szenzoraival, valamint vízminőség-vizsgálatokat végezhetnek multiparaméteres szondával.

Bepillanthatnak a fesztiválozók a jövőbe is, amikor az orvos, az egészségügyi szakember a zsebéből húzza majd elő a képalkotó modalitást, szűrővizsgálatokon vehetnek részt – sorolta. Hozzátette: a vállalkozó kedvűek készíthetnek könyvszelfit, de textiltáskát is festhetnek, majd azt is megtudhatják, hogyan lehet DNS-t kivonni gyümölcsökből házilag.

A karok, szervezeti egységek látványos programjai mellett ebben az évben rendhagyó módon két színpaddal is készült az egyetem. Az Egyetem Téren felállított UniPass színpad délutánonként ezúttal is a beszélgetéseké, a Pallagi úthoz közel eső Debreceni Egyetem színpad pedig teljes egészében a zenéé. Olyan előadók, illetve zenekarok lépnek fel ott esténként, mint a Brains, a Margaret Island, T. Danny, Manuel, a Soulwave, az R-GO, Dévényi Tibor, a BSW, Paulina és a 4S Street.

Mindeközben egy másik színpad koncertkínálatában is megjelenik az egyetem: a Tőzsér József rektorhelyettessel felálló Impact zenekar is újra fellép, szombaton 18 órakor a Made in Debrecen X Hangfoglaló Színpadon. Az együttes ezúttal is feldolgozásokat játszik, Pink Floyd-dalok mellett egy LGT-válogatást tervez az 1973-as évből, a Bumm-albumról és a Képzelt riport anyagából – ismertette Rőfi Mónika.

Elolvasom a cikket