Schmitt Pál: Egyre emelkedik az olimpiai láz Párizsban

– Érződik már az olimpiai láz Párizsban?

– Teljes mértékben… Az utcák teli vannak turistákkal és plakátokkal, amelyek az olimpiát és a béke fontosságát hirdetik. Rekordot jelentő kétszázhat ország sportolói vesznek részt a harmincharmadik nyári játékon. Párizs most a béke szigete. Hatalmas az érdeklődés az olimpia iránt. Egy ismerősöm megkért, hogy próbáljak jegyet szerezni a péntek esti megnyitóra, amely a Szajnán lesz. Már csak kétezer eurós jegy volt, amely átszámítva több mint hétszázezer forint.

– Milyenek a biztonsági intézkedések a városban?

– Szigorúak és kemények. A mi szállodánk, és a sportlétesítmények is körbe vannak kerítve kordonokkal, amelyek miatt nehézkes a közlekedés. Sok a rendőr az utcákon, sok az ellenőrzés. De el kell fogadnunk, mert a biztonságunk érdekében történik mindez.

– Kívülről izgalommentes volt a NOB ülés?

– Jól előkészített, nyugodt hangulatú ülés volt, amelyen szinte egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy a 2030-as téli olimpiát a francia Alpokban, a 2034-est pedig az az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben rendezik. A tanácskozáson téma volt, hogy az 2013-ban elnöknek megválasztott német Thomas Bach megbízatása jövőre véget érhet. A NOB szabálya szerint ugyanis az elnök mandátuma nyolc évre korlátozódik, négyéves megújítással. Ezért Bach csak akkor indulhatna a jövő évi elnökválasztáson, ha a NOB kongresszusa megváltoztatná az Olimpia Charta elnöki mandátumról szóló szabályát. Ennek előkészítése megtörtént, s a tagság augusztus 10-én szavazhat a módosításról.

– Mit tud a magyar csapatról?

– A sportolók többsége már megérkezett Párizsban. Most folyik a péntek esti megnyitó előkészítése. Mert ezen azok a sportolóink nem vehetnek részt, aki szombaton és vasárnap már versenyeznek, például a vívók és az úszok. Felfokozott a várakozás, hiszen először nem stadionban lesz a megnyitó, hanem a Szajnán, amelyen száz hajó szállítja majd a 206 ország sportolóját több mint háromszázezer néző előtt. Szerencsére az időjárás kedvező lesz, huszonhárom fok.

Elolvasom a cikket