Tudta, hogy 5000 éve koszorút is készítettek belőle?

A bazsalikom vitaminok és ásványi anyagok forrása. K-, A-, C-, E-, B6-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat és még sok mást tartalmaz. A vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének és megfelelő működésének megőrzésében.

A növény antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, amelyek különböző betegségeket, többek között rákot és szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak.

A bazsalikom fogyasztása erősíti az immunrendszert, növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, a fertőzések elleni küzdelemért is felelősek, és csökkenti a gyulladást.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a bazsalikomban található anyagok segíthetnek a stressz szint csökkentésében és a hangulat javításában. Javítja az emésztést, serkenti a gyomornedv és az enzimek termelődését.

Hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, vagy használhatjuk különböző ételek fűszerezéséhez. Kevesen tudják, de bazsalikomból tea is készíthető, az olasz konyhában népszerű pesto alapanyagaként is használható.

Elolvasom a cikket