A hús tulajdonságaival rendelkező, de annál hasznosabb terméket találtak

Valójában azonban az állati eredetű termékek hüvelyesekkel való helyettesítése jótékony hatással lehet a szervezetre – és egyben a környezetre is.

Váratlan következtetéseket osztott meg Kathryn Appleton, a filozófia és a táplálkozás pszichobiológiájának doktora.

A szakértő szerint a csicseriborsó, a lencse és a borsó, valamint minden más hüvelyes kevesebb zsírt tartalmaz, mint a hús. Termesztésük pedig nem káros a környezetre – hangsúlyozta dr. Appleton a The Conversationnek adott beszélgetésében.

A hüvelyesek fehérjét tartalmaznak, ami létfontosságú az ember számára. A fehérje a bőrsejtek, izmok, szervek „építőanyagává” válik, és részt vesz a hormonok, enzimek és neurotranszmitterek szintézisében.
A húshoz képest a hüvelyesek és az azokból készült ételek elegendő növényi fehérjét tartalmaznak, viszont sokkal kevesebb zsír van bennük. A felesleges zsír emésztési zavarokat idéz elő, irritálja a gyomornyálkahártyát.

A borsóban, csicseriborsóban és lencsében is van nem emészthető élelmi rost, azaz rost, amely támogatja a bél egészséges mikroflóráját és fenntartja annak normális működését.
Ennél is fontosabb, hogy az állattartás sok földet, takarmányt és vizet igényel, és a gazdaságokból származó hulladék negatív hatással van a természet folyamataira, mind helyi, mind globális szinten. Ami nem mondható el a hüvelyesek termesztéséről – gyakorlatilag nincs káros hatása a környezetre.

Elolvasom a cikket