A rák első tünetei

Összesen több, mint 200 rajta rák létezik, és nem mindegyiket egyszerű diagnosztizálni. Ám vannak olyan jelek, amik árulkodók.

A rák első tünetei

Egyre több embert érint a mellrák, a prosztatarák, vagy éppen a tüdőrák, de a méhnyakrák is az elsők között szerepel. A gyógyulásra pedig sokkal nagyobb az esély, ha már az elején orvoshoz fordulunk, és segítséget kérünk. Most a TikTokon az egyik népszerű orvos influencer arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az emberek gyakran nem veszik észre a vastagbélrákot, pedig egyértelmű jelei vannak.

Vékony széklet

Ha valaki azt észleli, hogy szokatlanul vékony a széklete, az akár bélrákot is jelezhet. Ez a rák miatt kialakuló vastagbéltömeg jele, és ebben az esetben nemcsak a méret, de a forma is változik. Az időnként előforduló vékony széklet valószínűleg ártalmatlan, de ha már két-hárm alkalommal is előfordul, vastagbélrák is állhat a hátterében.

Hiányos érzés

Ha meglátogatjuk az illemhelyet, minden alkalommal azt érezzük, hogy minden távozott, aminek mennie kellett. Ha azonban úgy érezzük, ez nem valósult meg, valami mindig ott motoszkál, akkor érdemes orvosi segítséget kérni. A székrekedéshez hasonló érzés sosem jelent jót.

Hátfájás

Gyakori betegség, amelyet általában az életkor, vagy az általános feszültség okoz. Ám más is lehet, ami ezt okozhatja. Amikor a vastagbélben lévő daganat megnyomja a környező szöveteket és idegeket, vagy a rák átterjed a gerincre és a medencére, akkor történhet ez.

Elolvasom a cikket