Bravúr kellene a magyar bokszéremhez

MH/MTI
2024. július 26. péntek. 16:53

Az idei játékok ökölvívó versenyei már biztosan történelminek nevezhetők magyar szempontból, mert Hámori Luca (66 kg) személyében először szerepel női bokszoló a piros-fehér-zöld színek képviseletében az olimpián.

A kőszegiek 23 éves sportolója vasárnap kezdi meg a szereplését az Észak-párizsi Arénában, ahol jövő vasárnapig zajlanak a küzdelmek, majd azt követően, augusztus 6-tól a tenisz egyik szentélyében, a Roland Garroson folytatódnak.

Hámori a legjobb 16 közé jutásért vasárnap kora este, 17.20-kor az ír Grainne Walsh-sal csap majd össze. Az esélyek kiegyenlítettnek tűnnek, mindkét sportoló legjobb eredménye egy Európa Játékok-bronzérem, melyet a magyar tavaly Lengyelországban, az ír pedig öt éve Fehéroroszországban nyert.

„Egy ír versenyzővel fogok kezdeni, ami számomra, úgy gondolom, kedvező lehet, hiszen alacsonyabb nálam, de nem lesz egyszerű mérkőzés. Egy nagyon ügyes lányról beszélünk, viszont bízom magamban, és hiszem, hogy sikerülni fog” – idézte a magyar szövetség Hámorit, aki sorsolásáról annyit mondott, hogy „összességében nem rossz”.

A két magyar férfi öklöző közül elsőként a nyíregyháziak kétszeres Eb-bronzérmese, Kovács Richárd (63,5 kg) lép ringbe az ötödik kiemelt ausztrál Hardy Garside elleni nyolcaddöntőben. A meccsnek papíron a rivális az esélyese, mivel három éve Tokióban egy súllyal lejjebb (60 kg) bronzérmes lett.

„Az ausztrál sráccal kezdek, ő állt már olimpiai dobogón, ami az én álmom is. Lehetett volna jobb és rosszabb is a sorsolás, ezt a feladatot kell most megoldani. Bizakodva vágok neki a tornának” – kommentálta röviden a sorsolást Kovács Richárd.

A legnehezebb ellenfelet egyértelműen az ukrán származású Akilov Pylyp (80 kg) kapta a magyarok közül, ugyanis a nyolc közé kerülésért kedden este a harmadik kiemelt Olekszandr Hiznyakkal csap majd össze. Az ukrán ökölvívó Tokióban ezüstérmes volt középsúlyban (75 kg), melyben világbajnoknak is mondhatja magát.

Akilov mindezek ellenére nem számít teljesen esélytelennek, mivel a márciusi, olaszországi kvalifikációs versenyen nagyszerű boksszal jutott ki Párizsba, riválisa pedig az elmúlt időszakban sérülésekkel bajlódott. Amennyiben a magyar sportolónak sikerül a bravúr az éremért már könnyebb dolga lehet, mivel a brazil Wanderley de Souza Pereira vagy a haiti Cedric Belony-Duliepre várna rá.

Elolvasom a cikket