Economist: Scholz gyenge, egyszerűen nem olyan, mint Merkel

A 2010-es években, mikor az Unióban egyik válság követte a másikat, az egyetlen állandóságot Németország jelentette, és az egész kontinens számíthatott Angela Merkelre. Az Economist egyenesen „csillagnak” nevezi Merkelt, aki körül egész Európa forgott. Senki nem tudta kikerülni Németországot. Mostanában azonban mindenki a németekre panaszkodik.

„Kancellárként Scholz nem rendelkezik Merkel türelmes tárgyalási képességével. Az EU vezetők csúcstalálkozóin elmondja a német álláspontot és meglepettnek tűnik, ha a többiek nem értenek vele egyet” – írja az Economist.

A lap szerint vannak dolgok, amelyek még így is működnek: pozitívumként említik meg Németország válaszát az orosz invázióra. Azonban a cikk szerint a németek szövetségesei a legtöbbször mégis csalódni kénytelenek. Az Economist felidézi, hogy Scholz megígérte 2021-ben, hogy Németország „különleges felelősséget” vállal Európáért.

Német támogatás hiányában sok fontos EU ügy nem tud előrehaladni – írják.

„Az EU Ukrajnával és más országokkal való bővítését Scholz a geopolitikai Európa prioritásaként jelölte meg. Ahhoz azonban, hogy a folyamat ne akadjon el a bürokráciában, Németországnak más, szkeptikusabb kormányok elé kell vinnie az ügyet” – olvasható a cikkben. A lap szerint az EU-nak a növekedésre való felkészülés során önmagát is meg kell reformálnia, például a drága agrárpolitikájának megváltoztatásával és a nemzeti vétójogok megnyirbálásával.

Az Economist szerint komoly veszélye van annak, hogy a német kormány saját belháborúival lesz elfoglalva a 2025-ös választás előtt, ahelyett, hogy szembe nézne Európa gazdasági stagnálásával és a geopolitikai kihívásokkal. A cikk végül felszólítja Németországot és a kancellárt: szedjék össze magukat!

Elolvasom a cikket