Ezeket a gyógyszereket soha nem szabad kávéval bevenni

Íme azok a gyógyszerek, amelyeket nem szabad kávéval együtt fogyasztani

Pajzsmirigygyógyszerek. Tanulmányok azt mutatják, hogy ha kávéval egyidejűleg szedjük őket, az csökkenti a felszívódásukat a szervezetben.

Megfázás és allergia elleni gyógyszerek. A kávé fokozhatja a szorongást, álmatlanságot, ha ezeket a gyógyszereket egyidejűleg szedik. Egyes allergia elleni gyógyszereket, például a fexofenadint nem szabad kávéval együtt szedni: a központi idegrendszer túlzott izgalmát okozhatja, és fokozhatja a szorongásos tüneteket.

Cukorbetegség elleni gyógyszerek. Bármilyen koffeintartalmú ital, például kávé fogyasztása növelheti az inzulin- és vércukorszintet.

Alzheimer-kór elleni gyógyszerek. Az Alzheimer-kórt gyógyító gyógyszerekre, például a donepezilre, a rivastigminre és a galantaminra hatással van a koffein. Okozhatja, hogy a gyógyszerből kevesebb jut az agyba, mint amennyire szükség lenne.

Asztma elleni gyógyszerek. A legtöbb ebben az állapotban szenvedő ember hörgőtágítót, például aminofillint vagy teofillint szed súlyosbodás idején. A kávé vagy más, magas koffeintartalmú italok fogyasztása növelheti e gyógyszerek mellékhatásainak kockázatát, és a kávé a gyógyszerek szervezet általi felszívódását és felhasználását is ronthatja.

Csontritkulás elleni gyógyszerek. Az olyan gyógyszerek, mint a risedronát vagy az ibandronát megelőzik és kezelik a csontritkulást. De ha ezeket kávéval egy időben szedik, az csökkenti a hatékonyságukat.

Antidepresszánsok. Néhány gyógyszer, például a fluvoxamin, amitriptilin, eszcitalopram és imipramin anyagcseréje eltérő lehet, ha egyidejűleg kávét iszik velük. Különösen, ha sok kávét iszik. Tanulmányok azt mutatják, hogy a fluvoxamin fokozza a koffein szokásos mellékhatásait (fokozott szívverés, álmatlanság).

Antipszichotikus gyógyszerek. A pszichózis kezelésére szolgáló gyógyszerek közé tartoznak a fenotiazin, a klozapin, a haloperidol és az olanzapin. A kávé befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a felszívódását. Tanulmányok azt mutatják, hogy számos ilyen gyógyszer metabolizálódik vagy másképp bomlik le a szervezetben kávé jelenlétében.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A kávéval együtt az olyan gyógyszerek, mint a felodipin, rosszabb lehet a felszívódás.

Melatonin. A koffein ugyanis éppen az ellenkező funkciót látja el: ébren tart. Ennek eredményeképpen egy csésze kávé után nehezebben aludhat el. A kávéfogyasztás elnyomhatja a melatonin termelődését a szervezetében, és a hormon kevésbé lesz hatékony. Emellett a koffein és a melatonin semlegesíthetik egymást.

Elolvasom a cikket