Grózer György másodszor is éremért küzd a német röplabdaválogatottal

MH/MTI
2024. július 26. péntek. 16:12

Az előző, tokiói játékok csapatsportági versenyeinek egyik legváratlanabb győztese a francia férfi röplabda-válogatott volt, amelynek – bár azt megelőzően világbajnokságról és Európa-bajnokságról is voltak érmei – ötkarikás diadalára kevesen tippeltek.

A franciák azóta megszilárdították helyüket a világ élmezőnyében, így címvédésük még annak ellenére sem számítana szenzációnak, hogy a mezőnyben még legalább másik három csapat jó eséllyel pályázik a diadalra.

A házigazda csoportjában a legutóbbi vb-n elődöntős, az előző három kontinenstornán dobogós, ugyanakkor olimpiai újonc szlovénoknál a rutinos és a feltörekvő fiatal játékosok jó elegyet alkotnak és mindenkire veszélyesek lehetnek, míg az előzetes erőviszonyok alapján a kanadaiak és az elmúlt években a 2021-es Eb-elődöntőn kívül különösebben nagy eredményt nem elérő szerbek a harmadik helyért lehetnek harcban.

A B csoport kiemelkedik a három kvartettből, ugyanis itt három, a végső sikerre is esélyesnek tartott válogatott szerepel. Az elmúlt három vb-n döntős, 2014-ben és 2018-ban aranyérmes, Európa-bajnoki címvédő lengyelek a kubai származású Wilfredo León vezérletével szeretnék átlépni saját ötkarikás árnyékukat, ugyanis az elmúlt öt olimpián egyaránt a negyeddöntőben búcsúztak.

Az olaszok regnáló világbajnokként, de viszonylag fiatal csapattal törnek történetük első olimpiai aranyára, míg a háromszoros ötkarikás bajnok, legutóbb negyedik brazilok sok rutinos, nagy csatát megélt, vélhetően utolsó olimpiájukra készülő játékossal várják a rajtot.

A C csoportba került a 223-szoros válogatott ifj. Grózer György vezette Németország, amely harmadszor vesz részt a játékokon, a budapesti születésű feladóátló pedig 2012 után másodszor.

„A célunk az éremszerzés azok után, hogy az elmúlt 12 évben az újabb ötkarikás szereplésről álmodtam” – nyilatkozta a rajt előtt Grózer, aki csapatával a tavalyi, brazíliai selejtezőtornán szerezte meg a kvótát.

A novemberben 40. születésnapját ünneplő, BL-győztes, világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes játékos együttese szombat reggel kilenckor a világranglistán második Japán ellen mutatkozik be Párizsban.

A C csoportban a németek és a Nemzetek Ligája-döntős ázsiaiak mellett az amerikaiak, valamint a Tokióban bronzérmes argentinok szerepelnek még.

A három kvartettből az első kettők mellett a két legjobb harmadik jut a negyeddöntőbe.

A csoportbeosztás:
A csoport
Franciaország, Szlovénia, Kanada, Szerbia
B csoport
Lengyelország, Olaszország, Brazília, Egyiptom
C csoport
Japán, Egyesült Államok, Argentína, Németország

Elolvasom a cikket