Hatalmas kagylópusztulást okozott a hőség Horvátországban

A tenyésztők a kagylók nagymértékű pusztulását a magas tengeri hőmérsékletnek tulajdonítják, ami a brutális hőség következménye.

Zdravko Lazic kagylótenyésztő, aki a Brijesta-öbölben működteti vállalkozását, arról számolt be, hogy nem emlékszik ilyen mértékű kagylópusztulásra. Testvérével körülbelül tízhektáros területen tenyésztik a kagylókat.

„25 éve vagyunk a szakmában, egész életünkben ezt csináltuk, ahogy az előttünk járó generációk is. Ilyesmiről, ami most zajlik, még beszámolókból sem hallottam” – nyilatkozta a horvát HRT televíziónak Lazic.

Ő és a többi tenyésztő is azt feltételezi, hogy a soha nem látott mértékű kagylópusztulás oka a tenger rendkívüli, Horvátországban példátlanul meleg, csaknem 30 fokos hőmérsékletében keresendő.

A kagylóval ellentétben az osztrigát még nem fenyegeti hasonló veszély. A Bistrina-öbölben és a szomszédos öblökben élő osztrigatenyésztők beszámolói szerint eddig még nem történt váratlan pusztulás, de napi szinten figyelemmel kísérik a helyzetet. Tavaly az enyhe tél miatt szinte tökéletesen alakult az osztrigatermelés Horvátországban.

A lap megszólaltatta Ana Bratos Cetinicet, a Dubrovniki Egyetem Alkalmazott Ökológiai Tanszékének munkatársát. A szakértő szerint Bistrina térségében azért jobb a helyzet, mert a tavasz folyamán kedvezőbb hatások érvényesültek, mint Brijestánál. Mivel több volt a csapadék, így jobban le is hűtötte a területet, különösen a mélyebb rétegekben, emiatt a magas hőmérsékletből adódó hatások is kisebbek voltak. Hozzátette, hogy ez egyelőre csak feltételezés.

Ha elhúzódik a hihetetlen mértékű kagylóapokalipszis délnyugati szomszédunknál, az a magyar turisták számára is rossz hír lesz, mivel az Adriára látogató honfitársaink minden bizonnyal magasabb kagylóárakkal szembesülnek majd, ha a tenger gyümölcseiből falatoznának.

Elolvasom a cikket