Miért fáj gyakran a bor- és sajtivók feje?

Ez azért történik, mert az etil-alkoholt a májenzimek átalakítják metabolitokká, amelyek közül néhány nagyon mérgező – például acetaldehiddé. De néha a másnaposságnak semmi köze sincs hozzá – egy kis pohár vörösbor a vacsorához ugyanilyen hatással lehet. A bor és a sajt napján Jekatyerina Demjanovszkaja orvos-neurológus a Life.ru-nak adott beszélgetésben elmondta, miért vezethet ez a kombináció rossz egészséghez.

„A vörös szőlő héja kvercetint tartalmaz – egy olyan anyagot, amely gátolja az etanol anyagcsere folyamatát. A kvercetin miatt az etanol lebomlása a szervezetben tovább tart, így a mérgező anyagcseretermékeinek való kitettség időtartama meghosszabbodik. Ez fejfájást okoz. A fejfájás egyéb ismert provokátorai – kemény sajt, kolbász, csokoládé, füstölt hús, csirkemáj, savanyúságok, citrusfélék, banán, sör” – mondta Jekatyerina Demjanovszkaja.

A szakértő hozzátette, hogy a kemény sajtok, az érett banán, a sör és a savanyúságok tiramint tartalmaznak, amely egy olyan aminosav, amely fejfájást vált ki. A legtöbb ember rendelkezik olyan enzimmel, amely semlegesíti a tiramint, így nyugodtan fogyaszthatják az érlelt sajtokat, a savanyú káposztát és a túlérett banánt. De előfordul, hogy az enzim nem elég, ilyenkor már kis mennyiség is fejfájással fenyeget ezekből a termékekből.

Szintén károsan hathat az erekre a koffein, amelyet a kedvenc tea, kávé, energiaitalok és csokoládé tartalmaz – mondta a „Gemotest” laboratórium szakértő orvosa. A koffein hatására az erek összeszűkülnek, majd amikor a szintje a szervezetben csökken, visszatágulnak. Ez nyomást gyakorol az ereket körülvevő szövetekben lévő fájdalomreceptorokra a fejben. Pontosan ugyanilyen hatást gyakorolhatnak a szervezetre a kolbászok előállítása során használt élelmiszer-adalékanyagok. Ezért fájhat a fejed kolbászok fogyasztása után.

Fontos megjegyezni, hogy a migrénes rohamok kiváltóiról beszélünk. Ez a fejfájás egy speciális fejfájástípus, amelynek speciális neurovaszkuláris kialakulási mechanizmusai és ennek megfelelően provokátorai vannak. A fejfájásnak több mint 200 típusa létezik, és mindegyiknek megvannak a maga katalizátorai. Az élelmiszer-provokátorok elsősorban a migrénben működnek – állapította meg a Life.ru beszélgetőpartnere.

Elolvasom a cikket