Minden 1989. december 29-én kezdődött

Németh Zsolt és David Campanale is jelen volt 1989. decemberének 29. éjjelén, amikor Sántha Attila költő kézdivásárhelyi lakásán eldőlt, hogy felhívással fordulnak Magyarország, Románia és Európa fiataljaihoz jövőképük megváltoztatása érdekében, ebből pedig meg is született a Bálványosi Szabadegyetem, amely, miután kinőtte a települést, Tusványosi (tusnádfürdői) Szabadegyetemként folytatta sikerútját.

Németh Zsolt az aktuálpolitikára kitérve elmondta: már évek óta benne volt a levegőben, de most észlelhető a jobboldali irányítottságú parlamenti frakciók megerősödése az Európai Parlamentben (EP), erre pedig az idei rendezvény is fókuszál.

A politikus szerint alapvető identitáskérdések kerültek az európai politika előterébe és a jelen pillanatban is folyó háborút tekintve a magyar uniós elnökség hangsúlyos célkitűzése a békemisszió, aminek már most érezhető eredménye, hogy egyre több szó esik a békefeltételekről, a tűzszünetről. Tusványos legfontosabb feladata is ebben érhető tetten, hogy műhely legyen, hogy alternatívákban gondolkodjunk.

Az angliai David Campanale 1989 decemberében, 25 évesen járt először Háromszéken, választott politikusként és hároméves szociáldemokrata képviselői tapasztalattal a háta mögött. Akkor egy rendőr fegyvert fogott rá, ez a tapasztalata pedig arra a felismerésre vezette, hogy a béke nem magától értetődő, azért meg kell dolgozni.

Az újságíró szerint „a tusványosi szabadegyetem egy lényegi dimenziója a spirituális identitásról folytatott eszmecsere, ami egyedülállóvá teszi. Nem a jobb vagy a bal, hanem a helyes vagy nem helyes az alapvető kérdése”.

Elolvasom a cikket