Róma nagykövetet nevezett ki Szíriába

2024. július 26. péntek. 23:15

Olaszország 2012-ben rendelte vissza nagykövetségének teljes személyzetét, és függesztette fel diplomáciai tevékenységét Szíriában, tiltakozásul az „elfogadhatatlan erőszak” miatt, amelyet Bassár el-Aszad elnök kormánya a saját állampolgáraival szemben gyakorol.

Bassár el-Aszad ellenőrzése alatt tartja az ország szinte teljes területét, miután Irán és Oroszország a segítségére volt a tizenhárom éve ellene fordult lázadócsoportok leverésében. A háborúban százezrek haltak meg és milliók menekültek Európa felé.

Nagykövetnek Stefano Ravagnant, a külügyminisztérium jelenlegi szíriai különmegbízottját nevezték ki. Rövidesen hivatalba lép – közölte a Reuters brit hírügynökséggel Antonio Tajani külügyminiszter.

A tárcavezető egy parlamenti bizottság előtt azzal indokolta a diplomáciai kapcsolatok újraindítását, hogy Európa nem hagyhatja Moszkvát „monopolhelyzetben” Szíriában.

Olaszország hivatalosan sosem zárta be a damaszkuszi nagykövetséget, a szíriai diplomáciai ügyeket libanoni nagykövetsége intézte.

Olaszország és hét másik európai uniós tagállam a héten küldött levelet Josep Borrellnek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, amelyben kérték, hogy az unió vállaljon nagyobb szerepet Szíriában.

„A szíriaiak továbbra is nagy számban hagyják el az országot, további terheket rakva a szomszédos országokra egy olyan időszakban, amikor a térségben amúgy is nagy a feszültség, és újabb menekülthullámokat kockáztatva” – áll a Reuters rendelkezésére bocsátott levélben.

Olaszország mellett Ausztria, Ciprus, Csehország, Görögország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia szignálta a levelet. Az aláírók sajnálkozásukat fejezték ki az emberi jogok szíriai helyzete miatt, amely „tovább romlott”, miközben a gazdaság „romokban hever”.

Jelenleg hat európai uniós nagykövetség működik Damaszkuszban: Bulgáriáé, Ciprusé, Csehországé, Görögországé, Magyarországé és Romániáé. A G7 többi országa – Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország és Németország – közül egyik sem küldte vissza a nagykövetét Szíriába.

Elolvasom a cikket