Újabb amerikai aranyak várhatók a kosárlabdatornán

MH/MTI
2024. július 26. péntek. 17:36

A hagyományos kosárlabdában a magyar női válogatott a februári, soproni selejtezőtorna utolsó és sorsdöntő meccsén, 22 pontos vezetésről bukott el. A férfiak legutóbb 1964-ben, a nők 1980-ban szerepeltek ötkarikás játékokon.

Az olimpiai programban Tokióban bemutatkozó 3×3-as kosárlabdában – akárcsak három éve – szintén kevésen múlt a magyar kvóta. Májusban a debreceni selejtezőben a női válogatott közvetlenül az olimpiai indulásért küzdött, de egy dudaszós kosárral kikapott a németektől, majd Kanada ellen sem tudott javítani.

Egy magyar azonban így is közreműködik a francia fővárosban, ugyanis Praksch Péter bekerült a torna 30 fős játékvezetői keretébe.

A sportág hagyományos válfajának amerikai egyeduralmát mi sem jelzi jobban, mint hogy az ötkarikás játékok eddigi aranyérmeinek a 78 százaléka az Egyesült Államok sportolóinak a nyakába került, 32-ből 25 alkalommal állhattak a dobogó tetejére játékosaik (ennél nyomasztóbb fölényben egy sportágon belül csak Kína van, amelynek asztaliteniszezői 86 százalékban hódították el az aranyakat). Sokat elárul az esélyekről az is, hogy a férfi és női kosaras mezőnyben csak az amerikaiak büszkélkedhetnek olimpiai diadallal.

Az Egyesült Államok kosárválogatottjainak névsora láttán sokan már az első meccs előtt odaadnák az aranyat nekik. A férfiaknál az elemzők még a legendás, 1992-es Dream Teamnél is erősebbnek tartják a mostani keretet, amely olyan világsztárokat vonultat fel, mint a nyitóünnepségen zászlóvivőként közreműködő LeBron James, a négyszeres NBA-győztes létére olimpiai újonc Stephen Curry, a háromszoros ötkarikás bajnok Kevin Durant, továbbá Anthony Edwards, Joel Embiid vagy a Boston Celticsszel friss NBA-bajnok Jayson Tatum, Jrue Holiday és Derrick White.

Ami a kihívókat illeti, az NBA-sztár Jannisz Antetokunmpo vezette görögök 2008 óta először szerepelnek olimpián, a németeknek kiváló „ajánlólevél” a tavalyi világbajnoki cím, az 1984-ben, 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is olimpiai érmes spanyoloknál a 39 éves Rudy Fernandez pedig az első férfi kosaras lehet, aki hat olimpián is pályára lép.

A nőknél kiemelt figyelem irányul majd a 42 esztendős Diana Taurasira, aki a kosártörténelem első hatszoros olimpiai bajnoka lehet. Az amerikaiak sorozatban hét aranynál tartanak – ötkarikás csapatsportokban erre csak az amerikai férfi kosárcsapat volt képes 1936 és 1968 között –, olimpiai összmérlegük pedig egészen döbbenetes: 72 győzelem és 3 vereség.

A 3×3-as kosárlabdában a nőknél a tokiói diadal és a tavalyi világbajnoki cím is amerikai sikert vetít előre, a férfiaknál viszont nyíltabbnak tűnik a verseny a címvédő lettek, a világbajnok és olimpiai harmadik szerbek, valamint a vb-ezüstérmes amerikaiak között.

A párizsi játékok kosárlabdatornája szombaton kezdődik Lille-ben, a negyeddöntőkre és a helyosztókra a fővárosi Bercy Arénában kerül sor. A kedden rajtoló 3×3-as torna meccseit a Concorde téren rendezik.

Elolvasom a cikket