Vas Blanka és Valter Attila révén két magyar részvevő lesz az országúti kerékpárversenyeken

MH/ MTI
2024. július 26. péntek. 8:53

A férfiaknál Valter révén mindkét számban – a mezőnyversenyben és időfutamban – lesz magyar induló. A Visma-Lease a Bike 26 éves bringása az időfutamban nem dédelgethet vérmes reményeket: július 8-án derült ki, hogy rajthoz állhat ebben a számban, amelyre így csupán minimálisan tudott külön készülni, ráadásul nem is erőssége az egyenkénti indítás, miközben olyan specialisták ellen kell harcba szállnia, mint a kétszeres világbajnok olasz Folippo Ganna, az Európa-bajnok brit Josh Tarling, a vb-címvédő, friss Tour de France-harmadik belga Remco Evenepoel vagy a tokiói ezüstérmes honfitársa, Wout van Aert. Nem lesz ott viszont a címvédő Primoz Roglic, aki nem került be a szlovén keretbe.

Ugyancsak kihagyja a párizsi játékokat a mezőnyverseny tokiói bajnoka, az ecuadori Richard Carapaz, távollétében az emelkedőket jól bíró, de robbanékony versenyzők szállhatnak harcba az elsőségért, mint például a vb-aranyérmes holland Mathieu van der Poel, illetve Van Aert, vagy a korábbi világbajnok dán Mads Pedersen. A mezőnyversenyben magyar bajnok Valtert segítheti a jó eredmény elérésében, hogy a világversenyeknél kisebb, maximum négyfős sorokat indíthatnak a nemzetek.

Ez ugyancsak segítségére lehet az U23-as világbajnok Vasnak, akinek kifejezetten tetszik a női mezőnyverseny pályájának kialakítása. Itt indul ugyan a tokiói játékokon hatalmas meglepetésre hosszú szökés végén győztes osztrák Anna Kiesenhofer, újabb sikere azonban még a három évvel korábbinál is nagyobb szenzáció lenne. A dobogóért várhatóan a rendkívül erős belga, olasz és holland válogatottak harcolhatnak, ám abszolút nem lenne meglepetés, ha a végelszámolásnál beleszólna a fontos kérdésekbe a magyar bajnok, Párizsban hegyikerékpárban is rajthoz álló Vas is.

A női időfutamban nem lesz magyar érdekeltség és a legutóbbi olimpia érmesei sem szállhatnak harcba a dobogós helyekért: a címvédő holland Annemiek van Vleuten visszavonult, akárcsak az akkor harmadik honfitársa, Anna van der Breggen. Bár utóbbi – aki jelenleg Vas sportigazgatója az SD Worx-Protime-nál – jövőre visszatér az aktív versenyzéshez, Párizsban még nem lesz ott, a tokiói ezüstérmes svájci Marlen Reussert pedig betegség tartotta távol a játékoktól.

A szombati időfutamon mindkét nem képviselői 32,4 kilométert teljesítenek a francia fővárosban, a jövő vasárnapi női mezőnyverseny távja 157,6 kilométer, a férfiaké – jövő hét szombaton – 272,1 kilométer lesz.

Elolvasom a cikket